Niz zemalja pušta državljane da se bore za Ukrajinu

03.03.2022. 15:43
0
IZVOR: rs.sputniknews.com

Velika Britanija, Danska, Letonija, Poljska i Hrvatska dozvolile su svojim državljanima da učestvuju u borbenim dejstvima u Ukrajini, saopštio je predstavnik ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

Kako je dodao, prošle nedjelje preko Poljske u Ukrajinu je stiglo oko 200 plaćenika iz Hrvatske.

Kako je rekao, hrvatski plaćenici su se spojili sa jednim od nacionalističkih bataljona na jugoistoku zemlje.

- U skladu sa pozivom Zelenskog, očekuje se da u Ukrajinu stigne oko 16.000 stranih plaćenika pored onih koji su već tamo kako bi se kompenzovali razorni vojni neuspjesi ukrajinskih snaga. Za njih se i zvanično uvodi bezvizni režim - rekao je Konašenkov.

Ministarstvo odbrane je danas pozvalo na razgovor hrvatskog vojnog atašea kojem je skrenuta pažnja na nezakonito djelovanje državljanina Hrvatske Denisa Šelera koji je učestvovao u borbama u Donbasu 2015. godine i koji formira odrede hrvatskih plaćenika za odlazak u Ukrajinu.

Konašenkov je dodao da francuska Legija časti takođe planira da pošalje svoje pripadnike, Ukrajince, kako bi pomogli kijevskom režimu.

Kako ističu u ruskom Ministarstvu odbrane, pošto su ruske snage uništile glavninu ukrajinskih nacionalista zapadne zemlje su intenzivirale slanje plaćenika u region.

Strani plaćenici koji stignu u Ukrajinu izvode diverzije i napade na kolone ruske tehnike, kao i avijaciju pod čijom se pratnjom kolone kreću.

Svi napadi se izvode uz primjenu oružja koju je Zapad dostavio u Ukrajinu - protivtenkovskih sistema "Džavelin" (SAD), NLAW (Velika Britanija) i prenosnih raketnih sistema "stinger", za čiju je upotrebu neophodna ozbiljna obuka.

Američke obavještajne službe pokrenule su obimnu agitacionu kampanju s ciljem angažovanja plaćenika za odlazak u Ukrajinu - prije svega se vrbuju pripadnici američkih privatnih vojnih kompanija "Akedemi", "Kjubik", "Din korporejšen", navodi Ministarstvo odbrane.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na pravoslavnoj crkvi u Petrinji osvanuli ustaški grafit Na pravoslavnoj crkvi u Petrinji osvanuli ustaški grafit
Ni poslije 31 godinu nema odgovornih za ubistva sedam srpskih civila u Mirlović polju Ni poslije 31 godinu nema odgovornih za ubistva sedam srpskih civila u Mirlović polju
Zločin nad srpskim civilima u Gošiću kod Knina 29 godina bez kazne Zločin nad srpskim civilima u Gošiću kod Knina 29 godina bez kazne
Najčitanije
  • Natočio gorivo na pumpi i pobjegao
    15h 36m
    1
  • ViK Istočno Sarajevo: Vanredno obavještenje
    17h 27m
    0
  • Život ga nije mazio: Bratić postao inženjer elektrotehnike sa 23 godine
    17h 14m
    0
  • Marina Blagojević: Cilj PDP-a Pale je pomoći mladima pri kupovini ili izgradnji prve stambene jedinice
    8h 40m
    0
  • Istočna Ilidža od 2018. u budžet Srpske uplatila više od 171.000.000 KM od direktnih poreza
    11h 22m
    0