Њемачка не одустаје од слања трупа у БиХ

14.05.2022. 20:55
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Влада Њемачке не одустаје од намјере да у БиХ пошаље њемачке војнике у склопу мисије ЕУФОР Алтеа, а како сазнају “Независне новине”, ускоро ће у Бундестагу бити донесена и конкретна одлука којом ће тај ангажман бити одобрен.

Такође, сазнајемо да ће се о БиХ повести још једна дебата, а могуће су и конкретне одлуке након што је пропао покушај да се на нивоу Европског савјета донесе одлука о санкцијама, јер се томе успротивила Мађарска.

Подсјећања ради, овој одлуци се у четвртак успротивио Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, који је мишљења да због историјске улоге Њемачке у БиХ и на Балкану не би требало да дође до оваквог расплета ситуације.

- Мислим да то не треба. Хоћу јавно да кажем да Нијемци с становишта војног присуства не асоцирају на добра времена и добар положај за наш народ. Не кажем и не желим да извлачим паралелу, али Алтеа може да остане у мандату који је био прије излазака и узнемирања наших људи - рекао је Додик.

С друге, пак, стране, у ФБиХ позитивно гледају на најаву да се Бундесвер врати у БиХ.

У Бундесверу засад немају информацију о њиховом евентуалном будућем ангажману и истичу да је то политичка одлука. Они само наводе податке о свом досадашњем ангажману и истичу да је Бундесвер у БиХ имао позитиван допринос, те да се ради о најдужој војној мисији у историји Војске Њемачке. Они истичу да је у БиХ и Хрватској било ангажовано чак 63.000 њемачких војника у разним мисијама. Наводе и да је стабилизација ситуације у БиХ од 2004. до 2011. године омогућила редуковање њемачког присуства, када је број војника са 6.500 постепено редукован на само 15.

- Шеснаестог новембра 2012. године је завршено њемачко учешће у операцији ЕУФОР Алтеа. Посљедњи њемачки војници свој су ангажман окончали 27. септембра 2012. године, а 16. новембра је завршен и њемачки удио у резервном батаљону - наглашавају они.

Александар Радић, војни аналитичар из Београда, увјерен је да ће доћи до јачања ЕУФОР-а, јер су САД након избијања украјинске кризе одлучне да ојачају војно присуство Запада на територији западног Балкана, па самим тим и у БиХ.

- Јасно се види да им је стало да сада имају јаче и израженије присуство у БиХ него на Космету. То говори о њиховом дискурсу. Они БиХ виде као потенцијалну тачку кризе - каже Радић за “Независне новине”.

Према његовом мишљењу, највећи изазов за Мисију ЕУФОР би могао бити вето Русије на продужетак мандата у новембру ове године, али сугерише да и за то постоји амерички план како би се поступило у тој ситуацији.

Иначе, у сриједу током расправе о БиХ у Савјету безбједности УН-а, Ана Евстигнеева, замјеница амбасадора Русије, је рекла да је њена земља забринута начином на који се Мисија ЕУФОР-а Алтеа тренутно одвија.

- У марту је дошло до удвостручивању контигента без икакве координације. На улицама су патроле с тешким оружјем, што изазива панику међу грађанима - рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
У истом дану политичари себи повећали плате за 500 КМ, а одбили смањење цијена горива за грађане У истом дану политичари себи повећали плате за 500 КМ, а одбили смањење цијена горива за г...
Мастиловић: Српски народ у грчевитој борби да се одржи на овим просторима Мастиловић: Српски народ у грчевитој борби да се одржи на овим просторима
Дрвопрерађивачи тврде да су бачени у губитке Дрвопрерађивачи тврде да су бачени у губитке
Најчитаније
 • Макарије Тодоровић најмлађи на “Конференцији беба” у Палама
  22h 34m
  0
 • Видовданско чудо у Српској
  9h 46m
  1
 • Мушкарца усмртио трактор приликом превоза дрвета
  10h 44m
  0
 • Књига жалости поводом погибије младог Ђорђа Тојчића
  8h 46m
  0
 • Подигнута оптужница због напада на полицију
  7h 32m
  0