Њемачка не одустаје од слања трупа у БиХ

14.05.2022. 20:55
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Влада Њемачке не одустаје од намјере да у БиХ пошаље њемачке војнике у склопу мисије ЕУФОР Алтеа, а како сазнају “Независне новине”, ускоро ће у Бундестагу бити донесена и конкретна одлука којом ће тај ангажман бити одобрен.

Такође, сазнајемо да ће се о БиХ повести још једна дебата, а могуће су и конкретне одлуке након што је пропао покушај да се на нивоу Европског савјета донесе одлука о санкцијама, јер се томе успротивила Мађарска.

Подсјећања ради, овој одлуци се у четвртак успротивио Милорад Додик, српски члан Предсједништва БиХ, који је мишљења да због историјске улоге Њемачке у БиХ и на Балкану не би требало да дође до оваквог расплета ситуације.

- Мислим да то не треба. Хоћу јавно да кажем да Нијемци с становишта војног присуства не асоцирају на добра времена и добар положај за наш народ. Не кажем и не желим да извлачим паралелу, али Алтеа може да остане у мандату који је био прије излазака и узнемирања наших људи - рекао је Додик.

С друге, пак, стране, у ФБиХ позитивно гледају на најаву да се Бундесвер врати у БиХ.

У Бундесверу засад немају информацију о њиховом евентуалном будућем ангажману и истичу да је то политичка одлука. Они само наводе податке о свом досадашњем ангажману и истичу да је Бундесвер у БиХ имао позитиван допринос, те да се ради о најдужој војној мисији у историји Војске Њемачке. Они истичу да је у БиХ и Хрватској било ангажовано чак 63.000 њемачких војника у разним мисијама. Наводе и да је стабилизација ситуације у БиХ од 2004. до 2011. године омогућила редуковање њемачког присуства, када је број војника са 6.500 постепено редукован на само 15.

- Шеснаестог новембра 2012. године је завршено њемачко учешће у операцији ЕУФОР Алтеа. Посљедњи њемачки војници свој су ангажман окончали 27. септембра 2012. године, а 16. новембра је завршен и њемачки удио у резервном батаљону - наглашавају они.

Александар Радић, војни аналитичар из Београда, увјерен је да ће доћи до јачања ЕУФОР-а, јер су САД након избијања украјинске кризе одлучне да ојачају војно присуство Запада на територији западног Балкана, па самим тим и у БиХ.

- Јасно се види да им је стало да сада имају јаче и израженије присуство у БиХ него на Космету. То говори о њиховом дискурсу. Они БиХ виде као потенцијалну тачку кризе - каже Радић за “Независне новине”.

Према његовом мишљењу, највећи изазов за Мисију ЕУФОР би могао бити вето Русије на продужетак мандата у новембру ове године, али сугерише да и за то постоји амерички план како би се поступило у тој ситуацији.

Иначе, у сриједу током расправе о БиХ у Савјету безбједности УН-а, Ана Евстигнеева, замјеница амбасадора Русије, је рекла да је њена земља забринута начином на који се Мисија ЕУФОР-а Алтеа тренутно одвија.

- У марту је дошло до удвостручивању контигента без икакве координације. На улицама су патроле с тешким оружјем, што изазива панику међу грађанима - рекла је она.

Коментари 0
Повезане вијести
Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот Колико је данас тешко стећи нормалне услове за живот
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    5h 14m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    23h 19m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    19h 28m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    23h 7m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    17h 35m
    0