Њемачка тужила Италију јер допушта тражење одштете због нацистичких злочина

30.04.2022. 19:09
0
ИЗВОР: index.hr

Њемачка је поднијела тужбу против Италије пред Међународним судом правде јер Рим и даље допушта одштетне тужбе жртава нацистичког режима против Њемачке због злочина иако је већ раније пресуђено да такво поступање Италије крши међународно право, објавио је суд.

Највиши суд УН-а (ИЦЈ) је 2012. пресудио да Италија не испуњава своје обвезе тиме што допушта нацистичким жртвама у раздобљу од 1943. до 1945. да траже одштету од Њемачке. Међутим, упркос пресуди, "италијански судови су од 2012. године прихватили значајан број нових захтјева кршећи суверени имунитет Њемачке", наводи се у захтјеву Берлина, преноси Хина.

Њемачка се посебно позвала на пресуду италијанског Уставног суда из 2014. која је допустила индивидуалне тужбе жртава ратних злочина и злочина против човјечности против суверених држава.

Та је пресуда усвојена уз свјесно кршење међународног права и обвезе Италије да се поштује пресуду главног правосудног тијела Уједињених народа којом је утврђено да се такви спорови пред италијанским судовима не смију водити, наводи Берлин.

Међународни суд правде објавио је како Њемачка тврди да је најмање 25 нових случајева покренуто против Берлина пред италијанским судовима, а у најмање 15 поступака одлучивало се о захтјевима против Њемачке због поступања Трећег рајха током Другог свјетског рата.

У неким случајевима судови су већ пресудили у корист жртава, а у два је покренут поступак запљене над њемачком имовином у Риму. Ради се о некретнинама од којих су неке дом њемачких културних, археолошких, историјских и образовних установа.

Њемачка сада тражи хитну привремену мјеру од ИЦЈ-а како би се зауставили италијански судови у покушају да на аукцијама продају те некретнине. Њемачка, која се годинама суочава са све већим бројем спорова пред италијанским судовима које воде породице нацистичких жртава, поднијела је тужбу против Италије Међународном суду правде у децембру 2008.

Повод тој тужби била је пресуда највишег италијанског суда да Њемачка треба исплатити око милион евра породицама девет особа које је њемачка војска убила у Цивителли у Тоскани 1944. године.

Берлин тврди да је питање одштете ријешено у оквиру међународних послијератних споразума и да земља има имунитет у односу на тужбе жртава. Пресуде Међународног суда правде у Хагу, који је основан 1946. за рјешавање међудржавних спорова, обавезујуће су и на њих се не може поднијети приговор, али суд нема средства за осигуравање провођења пресуде.

Коментари 0
Повезане вијести
Леверкузен први пут у историји првак Њемачке Леверкузен први пут у историји првак Њемачке
Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије Све мање наде да ће бити преживјелих од експлозије
Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране Погинуле најмање три особе у подземним просторијама хидроелектране
Најчитаније
  • На данашњи дан рођен Филип Вишњић
    3h 27m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    21h 32m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    17h 41m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    21h 20m
    4
  • Снијег поново забијелио БиХ
    15h 48m
    0