Њихове приче доказују да још увијек има спремних да притрче у помоћ

10.02.2020. 19:28
0
ИЗВОР: Telegraf

Када се на једном мјесту нађу Урош, Анастасија, Никола и људи слични њима схватите да још увијек има несебичних, великодушних људи, спремних да притрче у помоћ.

Урош Ждеро је возач санитета у Првој бригади Копнене Војске. Био је 2. септембар 2019. године када се Урош затекао на ауто-путу недалеко од Старог Жедника. Прошао је поред тешке саобраћајне несреће и зауставио се да помогне. Затекао је аутомобил који је подлетио под приколицу и три смрскана тијела турских држављана. Ждеро је спасао седмогодишнег дјечака с унутрашњим крварењем, кога је хитно, одлажући редовни задатак, превезао у суботичку болницу.

Никола Субашић (26) спасао је живот најбољем пријатељу, када је одлучио да му донира дио јетре и бубрег.

Никола није хтио да сједи скрштених руку и гледа колико му се друг мучи на свакодневним дијализама.

Чим је потврђена компатибилност, није часио ни часа. Није се двоумио ни када му је речено да један од 10 донора не преживи.

У болници су им рекли да је право чудо да је неко донор оба органа, а да није у сродству да пацијентом.

Анастасија Вујић није као други тринаестогодишњаци. У њеној глави се родила идеја помаже другима. Ни мање ни више обољелој дјеци. Родитељи су тај њен приједлог радо подржали и једном мјесечно, Анастасија обилази болничке постеље. Анастасија им однесе грицкалице, играчку, слаткиш или бојице. Круг којим је “заразила” друге, све је шири.

Сви ови добротвори и још много њих нашли су се у Скупштини града Београда на свечаном уручењу плакета за најплеменитији подвиг године, које 57. пут заредом додјељују Вечерње новости, појединицима и организацијама који су својим херојским, хуманим и несебичним дјелима обиљежили годину за нама.

Жиријем је предсједавао академик Матија Бећковић. Признање за најплеменитији колективни подвиг додијељено је “вјерујућем народу и клиру Српске православне цркве у Црној Гори” , због “слика које се памте и које су свједочанство вјере и истрајности на одбрани светиња”.

Дарко Вујошевић спасао породицу од утапања

Награда за најплеменитији подвиг који се награђује постхумно је била намијењена Дарку Вујошевићу, који је преминуо помажући породици да се спасе током невремена на Скадарском језеру.

Сребрном плакетом награђено је још девет појединаца и група хуманих људи, који су се нарочито истакли великодушношћу.

Предсједник жирија, академик Матија Бећковић истакао је да су подвизи увијек нови, јединствени и непоновљиви.

– Писмо каже да ће десеторо праведника спасти свијет, а овдје их је више данас, оних који нису имали рачуницу, нити су очекивали славу ни признање. Имали су савјест а то је друго име за Бога – рекао је Бећковић, честитајући “подвижницима”, и посебно се осврнуо на признање вјерницима и клиру митрополије Црногорско-приморске, уручено митрополиту Амфилохију – одајући признање онима који су “устали да гандијевски бране светиње, без гласа и без повика”.

 

Коментари 0
Повезане вијести
Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО) Никола Роквић пjешке од Београда до Грчке за обнову дjечије онкологије (ВИДЕО)
Грађани траже помоћ због змија Грађани траже помоћ због змија
Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић Помоћ другима животна мисија Рогатичанкe Драганe Делић
Најчитаније
  • Годишњица смрти сарајевских Ромеа и Јулије
    23h 31m
    10
  • Возач камиона погинуо у судару са аутобусом
    21h 33m
    0
  • Код Будве уловљена плава ајкула тешка скоро 200 килограма
    20h 26m
    1
  • Божовић: Ми бранимо Републику Српску, а ви свој прљави капитал!
    19h 34m
    1
  • Жена побиједила пет карцинома и живи без 11 органа
    14h 1m
    1