Ноћ протекла мирно, Кфор поручује да остаје на опрезу

29.12.2022. 08:30
0
ИЗВОР: srna.rs

На сјеверу Косова и Метохије ноћ је протекла мирно, уклањање барикада требало би да почне јутрос, а из Кфора су саопштили да остају на опрезу и да само уз њихову сагласност косовске безбједносне снаге могу бити распоређене на том подручју.

Договор о уклањању барикада са путева на сјеверу Косова и Метохије, које су Срби поставили послије хапшења бившег припадника полиције Дејана Пантића, постигнут је синоћ на састанску Срба са сјевера Покрајине и предсједника Србије Александра Вучића у Рашки.

Барикаде би требало да буду уклоњене у року од 24 до највише 48 часова.

Окривљеног Дејана Пантића који је био у станиви полиције на административном прелазу Јариње синоћ је Еулекс у пратњи косовске полиције пребацио до стана у сјеверном дијелу Косовске Митровице.

Одлуком суда Пантићу је одређен кућни притвор.

У притвору остају ухапшени Миљан Аџић и Слађан Трајковић иако је то био један од услова за уклањање барикада.

Упркос најављеном уклањању барикада из Кфора су упозорили да остају "изузетно опрезни" и поручили да имају способности и довољно особља да обезбиједе сигурно и безбједно оркужење и слободу кретања за све заједнице у складу са мандатом из Резолуције 1244 Савјета Безбједности УН.

- Кфор наставља да пажљиво прати ситуацију на терену и активности дуж администативне линије, подржавајући дијалог за проналазак споразума за смиривање тензија на сјеверу Косова - навели су из Кфора.

Из Кфора су напоменули да у складу са својим мандатом у оквиру доношења одлуке о евентуалном распоређивању припадника косовске безбједносне службе на сјевер Косова могу водити констултације са легитимним представницима локалних заједница.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је раније да су добили гаранције да неће бити хапшени Срби који су или на барикадама и да ће у супротоном он и држава пружити подршку народу.

Коментари 0
Повезане вијести
Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО) Више од 600 вјерника у манастиру Високи Дечани на празник Цвијети (ФОТО)
Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици Албанци претукли и опљачкали српског младића у сјеверној Косовској Митровици
Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН? Ко је била Марица Мирић чију је слику показао Вучић на сједници Савјета безбједности УН?
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    1h 39m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    21h 48m
    3
  • Дан када је отишао Сена - „Кишни човјек“
    22h 53m
    4
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    23m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    16h 36m
    0