Нова, али и стара лица у Савјету министара

07.08.2019. 10:23
1
ИЗВОР: nezavisne.com

Након што су у понедјељак лидери СНСД-а, СДА и ХДЗ БиХ Милорад Додик, Бакир Изетбеговић и Драган Човић потписали споразум, односно принципе којима се обавезују да се у року од 30 дана формира Вијеће министара, већ се у политичким кулоарима шушка ко би могао сјести у фотеље на Тргу БиХ 1 у Сарајеву.

Подсјећамо да према договору који су постигли лидери СНСД-у, осим мјеста предсједавајућег Вијећа министара, припадају министарства вањске трговине и економских односа, комуникација и транспорта те људских права и избјеглица. СДА и партнерима ове странке припадају ресори вањских послова, безбједности и одбране, а ХДЗ БиХ је добио финансије и трезор, цивилне послове и правду.

Како "Независне" незванично сазнају, Вјекослав Беванда, кадар ХДЗ БиХ, требало би да буде нови - стари министар финансија и трезора БиХ. Ресор правде би, како се спекулише, требало опет да води актуелни министар Јосип Грубеша, али није искључена ни могућност да се на ту позицију врати хрватски делегат у Дому народа БиХ Бариша Чолак, који је ту функцију већ два пута обнашао. Још се не зна ко ће засјести у фотељу цивилних послова и тако замијенити актуелног министра Адила Османовића (СДА).

Борјана Кришто, замјеница предсједника ХДЗ БиХ, за "Независне" је рекла да још није донесена дефинитивна одлука ко ће бити министри из квоте коју је добила та партија, те да би требало да буде донесена на једној од наредних сједница Предсједништва странке, али да ће о именовањима своју ријеч дати и Хрватски народни сабор (ХНС).

"Имамо стручне и квалитетне људе, који могу преузети ресоре који припадају хрватском народу у Вијећу министара, тако да је то најмањи проблем", казала је Криштова за "Независне".

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, рекао је јуче након састанка с коалиционим партнерима у РС, да ће коалиција након именовања кандидата за предсједавајућег Савјета министара, које ће извршити Предсједништво БиХ, поново разговарати о учешћу у структурама на државном нивоу.

Према незваничним информацијама, очекивано, највише власти добиће СНСД, али ни остали коалициони партнери на нивоу Републике Српске неће остати кратких рукава. СНСД може рачунати на сва три министра у Савјету министара БиХ, док ће "мањим" странкама припасти мјеста замјеника министара и директорске позиције неких агенција. Засад најближи фотељи министра је, како се спекулише, посланик СНСД-а у Представничком дому БиХ Сташа Кошарац, којег многи виде као министра спољне трговине и економских односа, који би тако замијенио Мирка Шаровића (СДС).

Подсјећамо, Додик је након потписивања споразума с Изетбеговићем и Човићем рекао да кандидат за првог човјека Савјета министара треба да буде особа која је раније спомињана, што значи да би то требало да буде Зоран Тегелтија, бивши министар финансија РС и актуелни посланик СНСД-а у Народној скупштини РС.

Када су у питању ресори који по договору постигнутом између странака које су побиједиле на октобарским изборима прошле године припадају СДА и њеним партнерима скоро па да је извјесно да ће министар безбједности бити Фахрудин Радончић, лидер СББ-а, који је већ једном и обнашао ову функцију. Он би тако требало да замјени СДС-ов кадар Драгана Мектића, који ће своју политичку каријеру наставити као посланик те странке у парламенту БиХ. Министарство одбране требало би да преузме ДФ, а та позиција, како се спекулише, бит ће додијељена Сифету Поџићу, који ће сјести у фотељу умјесто Марине Пендеш (ХДЗ БиХ). Оно што је сигурно је да је СДА за себе резервисала Министарство вањских послова, а као насљедник Игора Црнатка (ПДП), који ће у наредном периоду бити посланик у Народној скупштини РС, најчешће се спомиње име Дениса Звиздића. Како незванично сазнају "Независне", он није баш заинтересован да преузме ту позицију и напусти Представнички дом БиХ, гдје је члан Колегија и гдје је од јуче и предсједавајући.

Могућ састав Савјета министара

Предсједавајући - Зоран Тегелтија 

Спољна трговина и економски односи - Сташа Кошарац

Комуникације и транспорт ?

Људска права и избјеглице ?

Финансије и трезор - Вјекослав Беванда

Правда - Јосип Грубеша или Бариша Чолак

Цивилни послови ?

Безбједност - Фахрудин Радончић

Одбрана - Сифет Поџић        

Вањски послови - Денис Звиздић

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Анонимно 07.08.2019. 16:46
    Ко да су се родили у фотељи....
Најчитаније
  • Слани мафини
    7h 46m
    0
  • Судбину Великог рата тог дана одлучило 62.000 Срба
    9h 41m
    0
  • Марина Благојевић: Циљ ПДП-а Пале је помоћи младима при куповини или изградњи прве стамбене јединице
    23h 46m
    0
  • Глас могућ за само три кандидата, теже до мандата са ниже позиције на листи
    7h 35m
    0
  • Оштар одговор Мајдова надлежнима након суспензије: Цитирао Ђоковића, поменуо двојицу судија
    20h 44m
    3