Нова фасада на Цркви Светог Саве у Блажују

09.09.2021. 09:12
0
ИЗВОР: slavija.rs

Црква Светог Саве на Врелу Босне, општина Илиџа, до краја године добиће нову фасаду. 

Новом фасадом, овом културно-историјском споменику враћа се стари изглед.

– Благословом Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског господина Хризостома, обнавља се фасада на Храму Светог Саве у Блажују, чиме цркви враћамо стари изглед. Враћање некадашњих боја на спољашњост зидова храма, није једини разлог радова. Боје су дотрајале, а примјетно је и шаренило које је настало уклањањем графита који су писани на фасади. План је да се у овој години заврши фасада, а у прољеће да се почне с унутрашњим уређењем – каже за парох блажујски Дарко Даниловић.

Црква Светог Саве на Врелу Босне изграђена је 1897. године, а кроз деценије постојања себи је привлачила значајне историјске личности.

У цркви је, по својој жељи, сахрањен митрополит дабробосански Георгије Николајевић.

Био је врсни интелектуалац, професор, полиглота, истраживач и велики народни добротовор. Од свих српских крајева у којима је живио, радио, стварао и неуморно истраживао, највише је волио Сарајево. Већ прве године владиковања посјетио је сваку православну сарајевску кућу. У својој митрополији, која је тада имала око пола милиона православних, обновио је и подигао десетине цркава.

Својим насљедством и уштеђевином, која није била мала, Србима Сарајлијама, а и шире, дао је много. Својим великим новчаним даром, свакако трудом и радом, основао је и подигао српску школу у Блажују.

Постојање Цркве Светог Саве на Врелу Босне, у којој је, како смо већ написали, по својој жељи сахрањен, добрим дијелом дугујемо њему.

Своју посљедњу архијерејску службу одслужио је у Старој цркви на Башчаршији новембра 1895. године, а неколико мјесеци након тога отишао је у вјечност, остављајући српском народу, школству и Цркви, све што је имао.

У порти цркве налазе се и двије колективне гробнице. У првој гробници сахрањено је 14 парохијана стријељаних 1914. године, док је у другој сахрањено 26 становника овог дијела Сарајевског поља, који су стријељани 1941. године.

Цркву су, поред бројних значајних историјских личности, на Васкрс 1925. године посјетили и краљ Александар и краљица Марија, који су том приликом цркви дали велики прилог.

Kомисија за очување националних споменика БиХ на сједници одржаној од 3. до 9. маја 2005. године, донијела је одлуку да се градитељска цјелина – Храм Светог Саве, заједно с гробљем, прогласи националним спомеником Босне и Херцеговине.

Као свједок многих буна, ратова и злочина који су чињени над православним становништвом Сарајевског поља, црква је до 1996. године била један од разлога за опстанак српског народа на Илиџи.

Од завршетка грађанског рата у БиХ и од дана колективног одласка Срба са Илиџе, црква је у континуитету на мети вандала, често пљачкана и скрнављена.

Коментари 0
Повезане вијести
Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима Албанску заставу поставили на куполу цркве, полиција трага за починиоцима
Одвајање Илиџе (Дванаест жигосаних, прича друга) Одвајање Илиџе (Дванаест жигосаних, прича друга)
За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака За изградњу Цркве Свете великомученице Недјеље у Заваиту прикупљено 149.000 марака
Најчитаније
  • Грађани траже помоћ због змија
    22h 5m
    1
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    7h 58m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    11h 22m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    6h 51m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    9h 43m
    0