Нова поскупљења: Пуњење плинске боце 30 КМ

17.11.2021. 09:07
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Цијена плина у Републици Српској биљежи нови раст те је тако пуњење плинске боце за домаћинство у посљедњих неколико мјесеци поново поскупјело и сада кошта око 30 КМ.

Према ранијим писањима "Независних новина", у марту ове године плин је коштао од 20 до 27 КМ, док сада пуњење плинске боце за домаћинство износи око 30 КМ.

Како "Независне" сазнају из више различитих извора, цијене су доста порасле у релативно кратком периоду.

Драган Тришић, предсједник Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, за "Независне новине" је рекао да се цијене течног нафтног гаса крећу од 1,49 до 1,59 КМ по литру.

Навео је да се може очекивати и додатно поскупљење природног гаса у наредном периоду.

- Поновни скок цијена је тешко прогнозирати, али очекујемо да ће се десити у сљедећих 10 до 15 дана и износиће у просјеку три до четири фенинга - рекао је Тришић.

Истакао је да поскупљење зависи од улазних цијена те од дефицита и глобалних поремећаја тржишта, што се рефлектује на малопродају.

Додао је да ће се оваква ситуација наставити и у првом кварталу 2022. године те сматра да је то повезано са стањем у вези с енергенатима, не само с нафтним дериватима, већ и с електричном енергијом.

- У Европској унији неке термоелектране које корисе угаљ и фосилна горива су искључене из процеса производње, док су потражња и потрошња остале на истом нивоу. Међутим, производња то није могла да испрати - истакао је Тришић.

На једној бањалучкој пумпи, како су саговорници потврдили, пуњење плинске боце кошта од 30 до 33 КМ, док је цијена цијеле пуне плинске боце 75 КМ.

Овај пораст цијене плина на бензинским пумпама у граду на Врбасу у поређењу с неким другим градовима Српске је знатно већи.

У једној пумпи у Бијељини рекли су нам да је пуњење плинске боце за домаћинство нешто јефтиније и да кошта око 25 КМ.

Да поновни раст цијена плина брине грађанина казала нам је и Рајка М., пензионерка из Бањалуке, која истиче да већ годинама плин користи за кување те да ће због новог поскупљења размислити да ли да га и даље користи.

- Годинама кувам на плин, брже ми је тако, а и просто сам навикла, али с овим новим поскупљењем нисам сигурна да ли ми се исплати користити га. Од моје пензије, са свим другим поскупљењима тешко да ћу моћи да приуштим редовно пуњење плинске боце - навела је ова Бањалучанка.

Коментари 0
Повезане вијести
Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ Током пет година цијена јунетине скочила за 7 КМ, а кафе за 5 КМ
Возачи одустају од вожње на плин Возачи одустају од вожње на плин
Нови раст цијена горива у Српској Нови раст цијена горива у Српској
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    12h 24m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    23h 57m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    23h 38m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    10h 38m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    8h 28m
    0