Нова правила за улазак у Грчку од 1. јула

28.06.2020. 15:00
0
ИЗВОР: Tanjug

Путници који у Грчку долазе авионом, морем или копном, од 1. јула мораће да попуне посебан образац најмање 48 сати прије уласка у земљу, на основу којег ће добити посебан баркод (QR).

Сви путници дужни су да испуне ПЛФ (Pašenger locator form) који може да се скине са сајта travel.gov.gr, пружајући детаљне информације о мјесту поласка, трајању претходног боравка у другим земљама и адреси током боравка у Грчкој.

Генерални секретаријат за цивилну заштиту Грчке прописао је протоколе за различите видове превоза које користе путници у ту земљу.

Протокол за све путнике предвиђа одлазак до мјеста гдје се налазе контролори који ће проверити QR код сваког путника, одакле се, у зависности од QR кода, усмјеравају на мјесто за преглед (скрининг) или на излаз (преузимање пртљага или пасошка контрола).

Док не стигну резултати скрининга, путници тестирани на вирус корона дужни су да оду у самоизолацију на адреси коју су навели у ПЛФ обрасцу.

Ако се појаве симптоми респираторне инфекције, путници морају одмах да се обрате Оперативном центру националне здравствене организације (ЕОДИ).

У потоколу се истиче да се сви путници морају придржавати свих потребних превентивних хигијенских мјера (употреба маски и физичко дистанцирање).

Ако особе које стижу у Грчку планирају да се заустављају на више мјеста у земљи, морају то пријавити, уз своје првобитно одредиште и план пута за наредних седам дана.

Њихови подаци се уносе у информативни систем ЕОДИ који је повезан с регистром KОВИД ради лакшег проналажења контаката у случају да је неко позитиван на вирус корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Сахарска прашина прекрила Атину и друге градове Сахарска прашина прекрила Атину и друге градове
Турци се повлаче из преговора о уједињењу Кипра Турци се повлаче из преговора о уједињењу Кипра
Грчки цариници у штрајку Грчки цариници у штрајку
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    11h 17m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    12h 32m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    18h 23m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    16h 50m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    18h 42m
    0