Нова шанса за унапређење пољопривредних газдинстава

11.05.2021. 17:27
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Општина Соколац је једна од пет локалних заједница које учествују у пројекту „Унапређење социјалних услуга кроз јачање невладиних организација у Босни и Херцеговини“. Пројекат се реализује у склопу кампање „Заједничка одговорност за добробит заједнице“ чији је циљ да се помогне људима без запослења да региструју своја газдинства – истакао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Будућност руралних подручја је пољопривреда и ми смо то предвидјели „Стратегијом развоја општине Соколац за период од 2020 до 2030 године“. У сталном смо контакту са савјетодавном службом Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске и у наредном периоду ће услиједити интензивнији разговори како би се ријешили проблеми који постоје – казао је Бјелица.

Начелник Бјелица је позвао људе који се баве пољопривредном производњом да региструју своја газдинства и нагласио да је рок за подношење захтјева 30. јун.

– До сада је регистровано око 330, а у најави имамо око 550 газдинстава са подручја општине Соколац. Регистрација у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) је бесплатна, а локална заједница ће сигурно рефундирати све трошкове око прикупљања докумената у Републичкој управи за геодетске и имовинско – правне послове. Регистрација пољопривредних газдинстава изискује од пољопривредника да испуне и одређене обавезе на мјесечном, односно годишњем нивоу, међутим с друге стране произвођачима регистровано газдинство гарантује сигурнији и одржив посао – рекао је Бјелица.

Он је указао на велики значај јер се општина Соколац нашла у реализацији овог пројекта који траје двије године, а чија укупна вриједност износи 450.000 евра.

– Постоји велико интерсовање за проширење пољопривредне производње и ми већ сада имамо газдинства која броје и до 50 музних грла. Несумњиво је да је ово вријеме пандемије утицало на то да се људи у већем броју почну бавити производњом здраве хране – закључио је Бјелица.

Наведени пројекат реализује CARE International уз финансијску подршку Аустријске развојне Агенције, а спроводи се још у Модричи, Бијељини, Рудом и Братунцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра обиљежавање Дана Романијских бригада Сутра обиљежавање Дана Романијских бригада
Одржан Форум за безбједност општине Соколац Одржан Форум за безбједност општине Соколац
Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“ Обиљежен Дан школе и крсна слава СШЦ „Василије Острошки“
Најчитаније
 • Рагиб Халиловић – Херој са Грбавице
  23h 26m
  7
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  23h 31m
  1
 • Матурантима по 100 КМ од Општине Источна Илиџа (ФОТО)
  17h 34m
  4
 • У току увиђај у стану гдје су пронађена тијела жене и двоје дјеце
  13h 12m
  0
 • Награђени побједници конкурса поводом обиљежавања Дана Прве сарајевске механизоване бригаде
  17h 59m
  0