Нова шанса за унапређење пољопривредних газдинстава

11.05.2021. 17:27
0
ИЗВОР: opstinasokolac.net

Општина Соколац је једна од пет локалних заједница које учествују у пројекту „Унапређење социјалних услуга кроз јачање невладиних организација у Босни и Херцеговини“. Пројекат се реализује у склопу кампање „Заједничка одговорност за добробит заједнице“ чији је циљ да се помогне људима без запослења да региструју своја газдинства – истакао је начелник општине Соколац Милован Бјелица.

– Будућност руралних подручја је пољопривреда и ми смо то предвидјели „Стратегијом развоја општине Соколац за период од 2020 до 2030 године“. У сталном смо контакту са савјетодавном службом Министарства за пољопривреду, шумарство и водопривреду Републике Српске и у наредном периоду ће услиједити интензивнији разговори како би се ријешили проблеми који постоје – казао је Бјелица.

Начелник Бјелица је позвао људе који се баве пољопривредном производњом да региструју своја газдинства и нагласио да је рок за подношење захтјева 30. јун.

– До сада је регистровано око 330, а у најави имамо око 550 газдинстава са подручја општине Соколац. Регистрација у Агенцији за посредничке, информатичке и финансијске услуге (АПИФ) је бесплатна, а локална заједница ће сигурно рефундирати све трошкове око прикупљања докумената у Републичкој управи за геодетске и имовинско – правне послове. Регистрација пољопривредних газдинстава изискује од пољопривредника да испуне и одређене обавезе на мјесечном, односно годишњем нивоу, међутим с друге стране произвођачима регистровано газдинство гарантује сигурнији и одржив посао – рекао је Бјелица.

Он је указао на велики значај јер се општина Соколац нашла у реализацији овог пројекта који траје двије године, а чија укупна вриједност износи 450.000 евра.

– Постоји велико интерсовање за проширење пољопривредне производње и ми већ сада имамо газдинства која броје и до 50 музних грла. Несумњиво је да је ово вријеме пандемије утицало на то да се људи у већем броју почну бавити производњом здраве хране – закључио је Бјелица.

Наведени пројекат реализује CARE International уз финансијску подршку Аустријске развојне Агенције, а спроводи се још у Модричи, Бијељини, Рудом и Братунцу.

Коментари 0
Повезане вијести
Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе Митрополит Хризостом: Припрема за радосни тренутак побједе
Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ Соколац: На хуманитарној представи за екскурзије прикупљено 750 КМ
За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница За одбјеглим Томићем још није расписана потјерница
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    7h 20m
    10
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    6h 16m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    22h 0m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    23h 12m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 45m
    0