Nova šansa za unapređenje poljoprivrednih gazdinstava

11.05.2021. 17:27
0
IZVOR: opstinasokolac.net

Opština Sokolac je jedna od pet lokalnih zajednica koje učestvuju u projektu „Unapređenje socijalnih usluga kroz jačanje nevladinih organizacija u Bosni i Hercegovini“. Projekat se realizuje u sklopu kampanje „Zajednička odgovornost za dobrobit zajednice“ čiji je cilj da se pomogne ljudima bez zaposlenja da registruju svoja gazdinstva – istakao je načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica.

– Budućnost ruralnih područja je poljoprivreda i mi smo to predvidjeli „Strategijom razvoja opštine Sokolac za period od 2020 do 2030 godine“. U stalnom smo kontaktu sa savjetodavnom službom Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Republike Srpske i u narednom periodu će uslijediti intenzivniji razgovori kako bi se riješili problemi koji postoje – kazao je Bjelica.

Načelnik Bjelica je pozvao ljude koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom da registruju svoja gazdinstva i naglasio da je rok za podnošenje zahtjeva 30. jun.

– Do sada je registrovano oko 330, a u najavi imamo oko 550 gazdinstava sa područja opštine Sokolac. Registracija u Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge (APIF) je besplatna, a lokalna zajednica će sigurno refundirati sve troškove oko prikupljanja dokumenata u Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko – pravne poslove. Registracija poljoprivrednih gazdinstava iziskuje od poljoprivrednika da ispune i određene obaveze na mjesečnom, odnosno godišnjem nivou, međutim s druge strane proizvođačima registrovano gazdinstvo garantuje sigurniji i održiv posao – rekao je Bjelica.

On je ukazao na veliki značaj jer se opština Sokolac našla u realizaciji ovog projekta koji traje dvije godine, a čija ukupna vrijednost iznosi 450.000 evra.

– Postoji veliko intersovanje za proširenje poljoprivredne proizvodnje i mi već sada imamo gazdinstva koja broje i do 50 muznih grla. Nesumnjivo je da je ovo vrijeme pandemije uticalo na to da se ljudi u većem broju počnu baviti proizvodnjom zdrave hrane – zaključio je Bjelica.

Navedeni projekat realizuje CARE International uz finansijsku podršku Austrijske razvojne Agencije, a sprovodi se još u Modriči, Bijeljini, Rudom i Bratuncu.

Komentari 0
Povezane vijesti
Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske br...
Sokolac: U pretresu kuće i pomoćnih objekata pronađena droga Sokolac: U pretresu kuće i pomoćnih objekata pronađena droga
Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO) Mali Zejtinlik - priča o jednom ratu i životu poslije rata (VIDEO)
Najčitanije
  • Pogledajte maršrutu ulične trke u Istočnom Novom Sarajevu (FOTO)
    13h 10m
    0
  • Plan redukcije vode za nedjelju, 8. septembar
    5h 33m
    6
  • Preminuo Slavo Kukić
    10h 6m
    1
  • U Istočnom Novom Sarajevu danas privremena obustava saobraćaja
    13h 3m
    0
  • Na Sokocu i u Istočnom Starom Gradu sutra obilježavanje dana Treće sarajevske pješadijske brigade
    12h 54m
    0