Нове мјере Републичког штаба за ванредне ситуације

20.10.2020. 19:28
0
ИЗВОР: СРНА

Републички штаб за ванредне ситуације на данашњој сједници донио је закључак којим се до 16. новембра забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, музика уживо у угоститељским објектима за смјештај, исхрану и пиће, те сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица /свадбе, крштења, рођендани, прославе и други породични скупови сличне природе/.
Обавезују се грађани да на отвореном и у затвореном простору носе заштитну маску /прекривена уста, нос и брада/ и придржавају се заштитне мјере физичког растојања од два метра.

Такође, у затвореним просторијама, поред ношења заштитне маске и одржавања физичког растојања од два метра, сви морају да се придржавају упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за боравак у затвореном простору, у зависности од дјелатности која се обавља.

Од обавезе ношења заштитне маске су изузета дјеца млађа од сеедам година, лица са посебним потребама која не могу скинути маску без помоћи других и лица које обављају физичку спортску и рекреативну активност у оквиру спортских објеката.

Непоштовање мјера претходно наведених забрана санкционисаће се у складу са Законом о јавном раду и миру и Законом о заштити становништва од заразних болести.

Обавезују се правна лица, предузетници и физичка лица који у директном контакту пружају услуге грађанима да морају бити заштићени маском, да обавезно спроводе мјере дезинфекције, обезбиједе маску грађанима који користе њихове услуге, а немају их и придржавају се упутстава Института за јавно здравство Републике Српске за организовање рада у зависности од дјелатности коју обављају.

Данашњим закључком Штаба ограничава се радно вријеме угоститељским објектима за исхрану и пиће од 6.00 до 24.00 часа до 16. новембра ове године.

Пружање угоститељских услуга исхране и пића на начин како је наведено, односи се и на угоститељске објекте за смјештај.

До 16. новембра дозвољавају се такмичарске активности спортских организација и спортиста искључиво без присуства публике, уз поштовање свих епидемиолошких мјера које је прописао Институт за јавно здравство Републике Српске.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност дужни су да услове за обављање дјелатности прилагоде мјерама прописаним од Института за јавно здравство Републике Српске за спречавање појаве и ширења ковида 19 на радном мјесту.

Субјекти који пружају услуге из области угоститељства, умјетности и забаве /биоскопи, позоришта, музеји и слично/ дужни су организовати свој рад уз примјену прописаних епидемиолошких мјера прописаних од Института за јавно здравство Републике Српске са посебном пажњом на ограничење броја лица у објекту у зависности од површине простора и уз обавезно поштовање прописане физичке дистанце и на улазу у објекат да поставе обавјештење о укупном броју лица која могу боравити у односу на његову површину.

Субјекти који обављају регистровану дјелатност могу самостално обављати дезинфекцију пословних просторија у складу са упутством Института за јавно здравство Републике Српске.

Према закључку који је данас донио Републички штаб, републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења дужни су организовати свој рад са грађанима тако да на улазу у службене просторије ограниче број особа које истовремено могу да уђу и бораве у просторијама, одржавају растојање у затвореним просторима од најмање два метра, уз благовремено предузимање мјера дезинфекције и појачане хигијене и омогућити рад шалтер сале и матичне службе у јединицама локалне самоуправе уз обезбјеђење физичке провидне баријере на радном мјесту која пружа довољну заштиту запосленом и кориснику.

Правни субјекти као и републички органи управе, органи јединица локалне самоуправе и остали субјекти који врше јавна овлашћења требају организовати рад од куће за раднике за послове за које је то могуће.

Јединице локалне самоуправе дужне су да своје акте усагласе са овим закључком, а у случају погоршане епидемиолошке ситуације да на својој територији донесу рестриктивније мјере у односу на мјере утврђене овим закључком и о томе обавијесте Републички штаб за ванредне ситуације.

Надзор над спровођењем овог закључка спроводи Министарство унутрашњих послова, Републичка управа за инспекцијске послове путем надлежних инспектора и инспектора у саставу јединица локалне самоуправе и Комунална полиција.

Наредба о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона у здравственим установама и установама социјалне заштите у Републици Српској и Наредба о обавезној контроли лица којима је одређена кућна изолација због новог вируса корона у Републици Српској се примјењују уз овај закључак.

Овај закључак ступа на снагу даном доношења, саопштено је из Бироа за односе са јавношћу Владе Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Шеранић најавио нове мјере због короне Шеранић најавио нове мјере због короне
Одржан хитан састанак Штаба за ванредне ситуације општине Источно Ново Сарајево Одржан хитан састанак Штаба за ванредне ситуације општине Источно Ново Сарајево
Одржан састанак Штаба за ванредне ситуације општине Источна Илиџа због најављених падавина Одржан састанак Штаба за ванредне ситуације општине Источна Илиџа због најављених падавина
Најчитаније
 • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
  22h 52m
  0
 • „Дом инвест“ гради дом за вас
  20h 21m
  0
 • Паљани на поклоничком путовању у манастир Хиландар
  14h 35m
  0
 • Џудисти из Српске дигли глас против актуелног руководства
  19h 39m
  1
 • Доктор Шупић обавио 42 прегледа у превентивној акцији у Источном Старом Граду
  10h 47m
  0