Nove mjere Republičkog štaba za vanredne situacije

20.10.2020. 19:28
0
IZVOR: SRNA

Republički štab za vanredne situacije na današnjoj sjednici donio je zaključak kojim se do 16. novembra zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 lica, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, te sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica /svadbe, krštenja, rođendani, proslave i drugi porodični skupovi slične prirode/.
Obavezuju se građani da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku /prekrivena usta, nos i brada/ i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Takođe, u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, svi moraju da se pridržavaju uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Od obaveze nošenja zaštitne maske su izuzeta djeca mlađa od seedam godina, lica sa posebnim potrebama koja ne mogu skinuti masku bez pomoći drugih i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata.

Nepoštovanje mjera prethodno navedenih zabrana sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Obavezuju se pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima da moraju biti zaštićeni maskom, da obavezno sprovode mjere dezinfekcije, obezbijede masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju ih i pridržavaju se uputstava Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za organizovanje rada u zavisnosti od djelatnosti koju obavljaju.

Današnjim zaključkom Štaba ograničava se radno vrijeme ugostiteljskim objektima za ishranu i piće od 6.00 do 24.00 časa do 16. novembra ove godine.

Pružanje ugostiteljskih usluga ishrane i pića na način kako je navedeno, odnosi se i na ugostiteljske objekte za smještaj.

Do 16. novembra dozvoljavaju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera koje je propisao Institut za javno zdravstvo Republike Srpske.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost dužni su da uslove za obavljanje djelatnosti prilagode mjerama propisanim od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske za sprečavanje pojave i širenja kovida 19 na radnom mjestu.

Subjekti koji pružaju usluge iz oblasti ugostiteljstva, umjetnosti i zabave /bioskopi, pozorišta, muzeji i slično/ dužni su organizovati svoj rad uz primjenu propisanih epidemioloških mjera propisanih od Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske sa posebnom pažnjom na ograničenje broja lica u objektu u zavisnosti od površine prostora i uz obavezno poštovanje propisane fizičke distance i na ulazu u objekat da postave obavještenje o ukupnom broju lica koja mogu boraviti u odnosu na njegovu površinu.

Subjekti koji obavljaju registrovanu djelatnost mogu samostalno obavljati dezinfekciju poslovnih prostorija u skladu sa uputstvom Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske.

Prema zaključku koji je danas donio Republički štab, republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja dužni su organizovati svoj rad sa građanima tako da na ulazu u službene prostorije ograniče broj osoba koje istovremeno mogu da uđu i borave u prostorijama, održavaju rastojanje u zatvorenim prostorima od najmanje dva metra, uz blagovremeno preduzimanje mjera dezinfekcije i pojačane higijene i omogućiti rad šalter sale i matične službe u jedinicama lokalne samouprave uz obezbjeđenje fizičke providne barijere na radnom mjestu koja pruža dovoljnu zaštitu zaposlenom i korisniku.

Pravni subjekti kao i republički organi uprave, organi jedinica lokalne samouprave i ostali subjekti koji vrše javna ovlašćenja trebaju organizovati rad od kuće za radnike za poslove za koje je to moguće.

Jedinice lokalne samouprave dužne su da svoje akte usaglase sa ovim zaključkom, a u slučaju pogoršane epidemiološke situacije da na svojoj teritoriji donesu restriktivnije mjere u odnosu na mjere utvrđene ovim zaključkom i o tome obavijeste Republički štab za vanredne situacije.

Nadzor nad sprovođenjem ovog zaključka sprovodi Ministarstvo unutrašnjih poslova, Republička uprava za inspekcijske poslove putem nadležnih inspektora i inspektora u sastavu jedinica lokalne samouprave i Komunalna policija.

Naredba o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite u Republici Srpskoj i Naredba o obaveznoj kontroli lica kojima je određena kućna izolacija zbog novog virusa korona u Republici Srpskoj se primjenjuju uz ovaj zaključak.

Ovaj zaključak stupa na snagu danom donošenja, saopšteno je iz Biroa za odnose sa javnošću Vlade Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Šeranić najavio nove mjere zbog korone Šeranić najavio nove mjere zbog korone
Održan hitan sastanak Štaba za vanredne situacije opštine Istočno Novo Sarajevo Održan hitan sastanak Štaba za vanredne situacije opštine Istočno Novo Sarajevo
Održan sastanak Štaba za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža zbog najavljenih padavina Održan sastanak Štaba za vanredne situacije opštine Istočna Ilidža zbog najavljenih padavina
Najčitanije
 • Operacija ''Lukavac 93'' - Trnovo, Bjelašnica i Igman
  7h 41m
  4
 • Identifikovan napadač na dijete i majku zbog natpisa "delije sever"
  20h 36m
  11
 • Sjećanje na nekadašnji Dan mladosti – 25. maj (VIDEO)
  7h 43m
  2
 • Sukob navijača u centru Sarajeva
  20h 40m
  2
 • Majka izbola kćerku kad su došli socijalni radnici
  4h 5m
  0