Нови напредак Универзитета у Источном Сарајеву на Вебометрикс ранг-листи

07.08.2023. 11:05
0
ИЗВОР: katera.news

Универзитет у Источном Сарајеву, према најновијим подацима свјетске Вебометрикс ранг-листе универзитета, остварио је нови напредак. У односу на извјештај из јануара 2023. године Универзитет је напредовао за 190 мјеста и сада се налази на 3005. мјесту, односно у првих 10% универзитета у свијету.

Међу европским универзитетима, Универзитет у Источном Сарајеву се налази на високом 980. мјесту.

Ово је најбоља позиција коју је Универзитет остварио на Вебометрикс ранг-листи од када је први пут уврштен, посебно када се узме у обзир рангирање обухвата више од 31.000 универзитета из више од 200 земаља свијета, навели су са Универзитета у Источном Сарајеву.

Побољшање позиције Универзитета у Источном Сарајеву резултат је велике посвећености и рада свих запослених наставника и сарадника на Универзитету, посебно у области науке и истраживања.

Вебометрикс је свјетски призната ранг-листа универзитета коју два пута годишње ажурира Сајберметрикс лабораторија која ради при државном Шпанском националном истраживачком савјету. Рангирање је први пут спроведено 2004. године и од тада се спроводи два пута годишње.

Приликом рангирања се у обзир узимају три индикатора: видљивост универзитета (50% ранга, односи се на број екстерних линкова универзитета), отвореност (10% ранга; односи се на цитираност истраживача) и изврсност у научноистраживачком раду (40% ранга, односи се на цитираност научно-истраживачких радова).

Први на листи у свијету су Универзитет Харвард, Универзитет Стенфорд и Масачусетски институт за технологију, док у Европи, листу предводе Универзитет Оксфорд, Кембриџ и УЦЛ Универзитетски колеџ у Лондону.

Коментари 0
Повезане вијести
Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImago Institutions Rankings Универзитет у Источном Сарајеву на првом мјесту универзитета у БИХ према извјештају SCImag...
Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине Велико интересовање средњошколаца источне и Старе Херцеговине
Конкурс за упис студената 12. јуна Конкурс за упис студената 12. јуна
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    4h 0m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    3h 24m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    18h 8m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    3h 18m
    0
  • У недјељу гусларско вече у Палама
    23h 45m
    2