Нови потрошачи не морају плаћати дугове за струју претходника

30.08.2024. 20:09
0
ИЗВОР: www.capital.ba

Регулаторна комисија за енергетику Републике Српске (РЕРС) кренула је по хитном поступку у измјене Општих услова за испоруку и снабдијевање електричном енергијом јер се испоставило да поједине одредбе нису у складу са Законом о заштити потрошача у Републици Српској. и Законом о облигационим односима.

Наиме, према Општим условима из 2022 године, нови купац електричне енергије био је дужан измирити све затечене обавезе, односно дуг који је проузроковао претходни крајњи купац, који је био регистрован на том мјерном мјесту.

Примјера ради, код куповине некретнине, у случају да је постојао дуг за струју, терет плаћања падао је на новог власника, што је мимо свих правила и норми с обзиром на то да он тај дуг није направио.

- Због тога је било потребно по хитном поступку измијенити члан 49. став 7. Општих услова који уређује предметну материју - наводе у РЕРС-у.

Иначе, сличне проблеме су имали и поједини купци у Србији, због чега је Влада Србије морала да интервенише у јесен прошле године.

Наиме, према њиховој уредби, нови власник је морао да донесе доказе о промјени власништва на објекту и доказ о плаћању рачуна на име обавеза. Тек након тога је могао да закључи уговор о продаји и уговор о приступу систему.

 Међутим, измјенама је дефинисано да неизмирене обавезе претходног власника објекта не могу бити сметња да нови власник закључи уговор о снабдијевању.

Коментари 0
Повезане вијести
Народ огуглао на пљачку Народ огуглао на пљачку
Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио Мајдов суспендован на пет мјесеци јер се прекрстио
Дан српског јединства, слободе и националне заставе Дан српског јединства, слободе и националне заставе
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 58m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 40m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 8m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 29m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 38m
    0