Нови предмети у гимназијама у Српској од наредне школске године

25.11.2021. 10:02
0
ИЗВОР: nezavisne.com

До краја новембра биће коначан приједлог реформи наставног плана у гимназијама у Српској, а од септембра идуће године биће програм и за први разред гимназије, казао је за "Независне новине" Предраг Дамјановић, директор Републичког педагошког завода Републике Српске.

- План реформи гимназија у Републици Српској подразумијева који су то предмети у којем смјеру, али и колико би на седмичном нивоу ученици имали часова - казао је Дамјановић.

Додао је да, када Министарство просвјете и културе Републике Српске прихвати наставни план, онда имају довољно времена да ураде програм за први разред, који би био примјењив од  наредне школске године.

- Поред редовних предмета, у плану је да се уведе неколико факултативних програма као што су безбједносна култура и медијска писменост - казао је Дамјановић и додао да су разговарали на који начин би била организована велика матура по завршетку гимназије.

Истиче да је било и приједлога да се уведе и нови смјер спортска гимназија, али, како каже, у нашим условима појам спортска гимназија је апстрактан.

Додао је да је циљ реформи да гимназија буде по мјери ученика, али,  како каже, све ће урадити да те реформе не буду на штету наставног кадра.

Према његовим ријечима, потреба за новом реформом гимназија у Републици Српској  и те како постоји, јер се 10 година нису мијењали планови, а биле су само неке козметичке промјене.

- У посљедњих 10 година дошло је до промјена, поготово у информационим технологијама, у начину извођења наставе, тако да све то морамо да узмемо у обзир - закључио је Дамјановић.

Вита Малешевић,  директорица  Гимназије у Бањалуци, истиче да су планом реформи предвиђена два нова предмета, безбједносна  култура и медијска писменост.

Истиче да је потребна  реформа гимназија у Републици Српској, јер деценију гимназије раде по  садашњем програму.

- То је јако битна ствар, јер остале средње школе скоро сваке године добијају интересантније смјерове за ученике него што их има гимназија. Ми годинама уназад имамо класичне опште смјерове - каже Малешевићева и истиче да је потребно увести савремено градиво за ђаке.

Како каже, планом реформи омогућен је ђацима и изборни предмет у завршним разредима.

Из Министарства просвјете и културе РС казали су да је Републички педагошки завод у претходном периоду реализовао састанак са директорима гимназија у Републици Српској.

- Циљ састанка био је упознати директоре са реализованим активностима у оквиру реформе за протекли период и планираним активностима у току 2021. године за реформу гимназија и прикупити мишљења васпитно-образовних радника о реформи гимназија - истичу из ресорног министарства.

Додају да очекује да им Завод приједлог наставног плана  достави до децембра.

- Циљ је да се развије флексибилан наставни план и програм који омогућује  изборне предмете у завршним разредима и даје могућност школи да самостално креира одређени дио програма до 20 одсто - закључили су из Министарства.

Коментари 0
Повезане вијести
Пријава против директора због несавјесног рада Пријава против директора због несавјесног рада
У Српској нема регистрованих случајева мајмунских богиња У Српској нема регистрованих случајева мајмунских богиња
Малинари без 10 КМ за килограм неће ни да беру Малинари без 10 КМ за килограм неће ни да беру
Најчитаније
 • Ухапшено лице осумњичено за промет наркотицима у Источном Сарајеву
  10h 34m
  0
 • Дојаве о бомбама на више локација у Источном Сарајеву
  14h 46m
  0
 • Ухапшено лице из Источног Новог Сарајева због наношења тјелесних повреда
  13h 57m
  1
 • Крађа у Палама
  15h 0m
  0
 • Нестао Милош Граховац из Невесиња
  14h 1m
  0