Нови “пресретачи” на путевима већ три мјесеца

29.03.2021. 09:29
1
ИЗВОР: Глас Српске

Десет нових “пресретача” који су на путеве Српске изашли прије три мјесеца, у просјеку евидентирају око 100 прекршаја прекорачења брзине дневно, а неславни рекордер је возач који је возио 91 километар изнад ограничења.

Према подацима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС, несавјесни возач је кроз мјесто Драксенић у Козарској Дубици на дијелу пута гдје је ограничење 80 километара на час возио брзином од чак 171 километара на час. Међу неславним рекордерима, истичу у МУП-у био је и возач који је кроз мјесто Дубраве у Градишци “пролетио” брзином од 122 километра на час, гдје је ограничење 60.

Ту је, издвојили су у МУП-у, и љубитељ брзе вожње који је требињском Јужном обилазницом пројурио брзином 98 километара на час, гдје је максимална дозвољена брзина 50.

- На путевима Српске тренутно патролира 12 мобилних радара, такозваних “пресретача”, од којих је десет “Ekin in Car patrol”, који саобраћај контролишу од 25. децембра прошле године. Они су до 21. марта снимили 9.574 прекршаја прекорачења брзине - казала је начелник Одјељења за односе са јавношћу МУП-а РС Мирна Миљановић.

Друмовима Српске још од јуна 2019. године патролирају и два пресретача “Gatso”, који су, према ријечима Миљановићеве, прошле године евидентирали 10.030 прекршаја прекорачења брзине.

Замјеник директора Агенције за безбједност саобраћаја РС Милија Радовић истакао је за “Глас Српске” да је неприлагођена брзина и даље највећи узрок саобраћајних несрећа.

- Међутим, према нашим прелиминарним подацима прошле године је смањен број прекршаја због прекорачења брзине, али је истовремено више оних који за вријеме вожње користе мобилни телефон, што, такође, угрожава безбједност саобраћаја - казао је Радовић.

Коментаришући неславни рекорд оборен у мјесту Драксенић, Радовић каже да се то сматра насилничком вожњом, те да је у том случају најефикаснија мјера одузимање возила, коју МУП спроводи већ неколико мјесеци. 

- Та мјера је посебно важна због оних који имају казне тешке и неколико десетина хиљада марака али упркос томе не престаје да дивљају путевима и стални су извор опасности за друге учеснике - казао је Радовић.

Он је истакао да Агенција у јуну ове године заједно са осталим субјектима планира да спроведе кампању којом жели да утиче на промјену ставова код возача, те пренесе поруку свим учесницима у саобраћају колико је важно поштовати ограничење брзине.

- Те мјере које Агенција предузима су веома важне, јер упоредо са репресијом треба ићи и едукација учесника у саобраћају - додао је Радовић.

Казне

Мирна Миљановић је подсјетила да је за прекорачење брзине прописана казна која се креће од 50 до 1.000 КМ, као и мјера забране управљања возилом.

- За оне који прекораче брзину за више од десет до 20 километара на час прописана је казна од 50 КМ. Возач који се креће брзином која је од 20 до 30 километара на час већа од дозвољене, биће санкционисан са казном од 100 до 300 КМ и изрећи ће му се забране управљања возилом у трајању од једног до четири мјесеца и два казнена бода - казала је Миљановићева.

Возаче који прекораче брзину за 30 километара и више чека казна од 400 до 1.000 КМ, као и забрана вожње у трајању од два до шест мјесеци те два казнена бода.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Vozač 29.03.2021. 10:46
    Popravite puteve a ne ograničenje svugdje 60 maksimalno pa vam od sarajeva do trebinja poštujući ograničenja treba 6 sati vožnje a daljina 200 kilometara
Повезане вијести
За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ За неплаћене саобраћајне казне дугује скоро 81.000 КМ
За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ За неодговорне власнике кућних љубимаца казне од 200 КМ до 600 КМ
У Српској већа казна због џоинта него за педофилију У Српској већа казна због џоинта него за педофилију
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    23h 23m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    22h 7m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    16h 52m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    13h 51m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    15h 3m
    0