Нови протести опозиције - Не дозволити да прође изборна крађа епских размјера

07.10.2022. 17:40
5
ИЗВОР: katera.news

У Бањалуци ће у недељу бити одржано ново протесно окупљање са кога ће бити послана јасна порука да изборана крађа неће проћи, поручили су данас представници СДС и ПДП, на ванредној прес конференцији.

Навели су да ће се окупити у недјељу у 18 часова у парку Младен Стојановић одакле ће шетати до Трга Крајина.

Замјеник предсједника СДС Милан Радовић  је поручио да се настављају борбом за истину и да се неће дозволити изборна крађа које било епских размјера.

- Данас је ЦИК саопштио једну врло важну чињеницу да је од 2939 бирачких мјеста на 1000 утврђене неправилности и то је веома важно јер се види да смо у праву и да ЦИК потврђује да наша борба није узалудна - казао је Радовић.

Очекујемо од ЦИК, истакао је он, да се утврди стварно стање.

- Шта имамо у врећама, шта имамо у записницима,  шта имамо на уносу и  шта је остало бирачког материјали плус неважећи листићи. Треба да се укључе сви па и тужилаштво да видимо како су листићи постали неважећи - казао је Радовић .

Поручује да код грађана више нема страха и да се свакодневно јављају људи који доносе нове доказе и изјаве, те да велики број људи тражи да се настави са протестима.

Он истиче да се не смије дозволити да Српска постане град случај као што је то био Добој.

 - Довољно је да видите снимак који се појавио, а на којем се види како уништавају Јеленин листић и гдје кажу 'цијепај' и 'дописуј'. Постоји довољно елемената да се крену привођења људи који су учествовали изборној крађи и сви државни органи се морају укључити - истакао је Радовић.

Кандидаткиња за предсједника Републике Српске Јелена Тривић је поручила да неће стати, јер „немамо право да станемо“.

- Ми смо тренутно у два процеса, један је правни, а други су протести. Нови протести ће бити одржани у недељу у 18 часова у парку „Младен Стојановић“, па шетњом настављамо до Трга Крајине. Имамо уставно право да организујемо протесте и обавезу према народу - истакла је Тривић.

Она је казала да ће поднијети пријаве тужилаштву и тражити да се утврде налогодавци који стоје иза бруталне крађе изборних резултата.

- Колико је урушен углед у институције Српске, како каже Тривићева, показују информације које су саопштене из полиције о броју људи синоћ на Тргу Крајина, односно о томе да је било 2.500 људи - рекла је Тривићева и додала:

- Ако неко може изаћи са таквом информацијом, омаловажавајући грађане Српске како да вјерујемо у било шта даље - истакла је Тривићева. Она се захвалила свим часним и поштеним полицајцима који су јуче обезбјеђивали скуп.

Тривићева каже да су неки очито имали налог да тако нешто саопште, али да се истина не може сакрити.

Предсједник ПДП-а, Бранислав Бореновић, истакао је да је синоћња протестна шетња одржана на миран и достојанствен начин, као и да се одлучно и храбро ушло у борбу против прекрајања изборне воље народа, да се заустави изборни лоповлук.

- Наш народ је, заједно са нама, послао снажну поруку да ћемо све учинити и нећемо одустати од борбе за фер и поштене изборе. Свим правним и демократским средствима ћемо наставити да инсистирамо на коначној истини и одговорности оних који су брутално крали. Бањалука и Република Српска су послали сјајну слику, а протести су одржани без иједног јединог инцидента, без проблема, без иједног баченог папирића. Преко 30.000 људи је исказало свој протест против изборне крађе и да се утврди истина - рекао је Бореновић.

Бореновић је истакао да се борба наставља и да очекује да све институције одговорно раде свој посао, те да се данима самоиницијативно јавља много адвоката и грађана који су спремни да свједоче и да одбране изборну вољу народа.

Представник покрета Бањалука зове, Саша Лазић истиче да је крађа била брутална.

- Наш режим је докторирао на притисцима, корупцији, уцјенама и крађама. Нећу никога позивати на протесте али ако народу није довољно ово што гледа и види шта се дешава, онда немам шта рећи. Доста је страха и прича да се не смије шетати. Што се не би шетало - рекао је Лазић.

 

 

Коментари 5
  • Generic placeholder image
    Mladen 09.10.2022. 04:06
    English council na okuou.
  • Generic placeholder image
    Kloc 09.10.2022. 01:59
    PDP proglasi pobjedu Jelene Trivić u trenutku kada se broje glasovi za srpskog člana Predsjedništva ili, u najboljem slučaju, kada su se brojali glasovi za PD PS BiH, implicira da je bilo nemoguće znati koliko koji kandidat za predsjednika Republike u tom trenutku imao glasova jer njihovo brojanje još nije počelo. Ako već misle da je bilo neregularnosti onda jedino da se nije brojalo redoslijedom kako je naloženo od strane CIK- a. Molim, ako će opet u prvim redovima biti osvjedočeni "poštenjak", bivši gradonačelnik I.Sarajeva, neka ne šetaju ili da ga gurnu negdje van domašaja kamera. Pa evo i Kloc vidi da im je stalo do toga da malo i oni, kao pomenuti "poštenjak", gurnu ruke u regulacione planove i državne budžete, a biće i da su se kolege "poštenog", koji su se natrpali u MIP bez ko kursa (nije im ni trebao pored Crnadka) malo uprpili za radna mjesta. Samo i opet u glavama fotelja, fotelja, fotelja, još fotelja,...
  • Generic placeholder image
    Petar 08.10.2022. 08:13
    Vidim ti si pare vec uzeo za neke druge stvari prije protesta.
    Predlazem da cuvate te pare, trebace vam.
    Cemu strah, opusteno.
  • Generic placeholder image
    Vox populi (izvorni) 08.10.2022. 00:04
    Qa, zar se sve baš mora platiti i kupiti? Žalosna slika danjašnjice, a još žalosnija ako dolazi od mladog čovjeka... Sigurno je da postoje ljudi koji su tu zbog ličnog pa i finansijskog interesa vjerujem, ali sam isto tako siguran da je velikoj većini cilj da izrazi neslaganje i sopstveno mišljenje!
  • Generic placeholder image
    Qa 07.10.2022. 18:05
    Mozete jos malo placati te sto protestvuju dok ne potrosite pare....
Повезане вијести
У сусрет изборима: Гледам, слушам, не вјерујем.... У сусрет изборима: Гледам, слушам, не вјерујем....
Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО) Обиљежена крсна слава и 34 годинe постојања Српске демократске странке (ФОТО)
Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи Сутра слава СДС-а у Источној Илиџи
Најчитаније
  • Реноом из '84. кренули с Јахорине у Париз, продају километре за Милоша
    9h 5m
    3
  • Земљотрес у БиХ
    10h 40m
    0
  • Дан када је убијен Карађорђе – отац модерне српске државе
    19h 4m
    0
  • Ватрогасци из Хан Пијеска спасили мушкарца палог са литице у провалију
    18h 1m
    0
  • Мајдов: Бог одлучује ко ће да буде најбољи, а ми ћемо да дамо све од себе!
    12h 44m
    9