Нови раст минималца нереална прича

14.07.2022. 10:08
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Социјални партнери сутра ће поново сјести за исти сто и отпочети разговоре о повећању најниже плате, а ни једна ни друга страна не очекују ништа, те поручују да ће Влада Републике Српске на крају морати преломити да ли ће минималац остати на истом износу или ће бити повећан.

Савез синдиката Републике Српске је у петак упутио захтјев предсједнику Економско-социјалног савјета, министру рада Душку Милуновићу, за заказивање ванредне сједнице са једном тачком дневног реда - отпочињање преговора о повећању најниже плате. Услиједио је и одговор Милуновића који је сједницу заказао за сутра.

Послодавци поручују да ће се појавити на сједници, те да своје ставове још усаглашавају.

- Није предложено за који износ треба да буде повећана најнижа плата. Разговарати увијек можемо, само мислим да од даљег раста најниже плате у Српској нема ништа. Било какав даљи раст минималца био би неиздржив - казао је “Гласу Српске” предсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић.

Поучени искуством како је Влада Српске у мају донијела одлуку о повећању минималца, Тривић наводи да ће овај пут тражити састанак са премијером Српске Радованом Вишковићем прије него што било шта одлуче.

- Повећање минималца било би противзаконито. Ми смо се обратили Уставном суду и поводом посљедње одлуке о повећању минималца са 590 на 650 марака. Чекамо да видимо и да ли је та одлука у складу са Уставом - закључио је Тривић.

Синдикат у старту не очекује ништа, али не одустаје од свог захтјева да минималац буде повећан са 650 марака на већи износ.

- Очекујем салву удара на синдикат, како смо неразумни и како хоћемо да узмемо паре послодаваца за све раднике који су њима тај новац зарадили. Не разумију да ми морамо тражити најбоља рјешења која ће бити корисна и њима јер без радника нема никаквог профита и напретка. Радник мора бити плаћен. Могуће и да се не одазову или пак не усвоје дневни ред. Можда и буде супротно од свега овога што сам навела. Са њима никада нисмо начисто - рекла је “Гласу Српске” предсједница Савеза синдиката Српске Ранка Мишић која је додала да, ако не постигну никакав договор, на потезу ће бити Влада Српске која је, како наводи, веома издашна према послодавцима.

Она наводи и да су реакције послодаваца на заказивање ванредне сједнице непристојне.

- Наводе да повећање плате заговарају они који не знају да они профит користе у технолошки развој, грађење хала, куповину машина... Све је то у реду, али ово није нормална ситуација. Тај профит којим располажу су зарадила радничка леђа за које ми тражимо повећање, које би обезбиједило минимум минимума да у 21. вијеку могу да једу као људи - рекла је Мишићева.

Наводи да, ако је то гријех и ако је то нешто што послодавци не могу да ураде, онда не треба ни да чуди што на тај начин тјерају људе из Српске и маштају о онима из Бангладеша и Непала.

Бура у привреди

Могућност даљег раста минималца узбуркала је привреднике у Српској, а предсједници Привредне коморе РС и Подручне привредне коморе Бањалука Перо Ћорић и Горан Рачић одржаће данас ванредну конференцију за медије поводом захтјева за повећање најниже плате у Српској, али и о другим актуелним темама.

Аутор: Маријана Миљић Бјеловук

Коментари 0
Повезане вијести
Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу Траже веће плате за просвjeтаре, културњаке и раднике у правосуђу
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина Српска за годину дана "изгубила" више мањих општина
Најчитаније
  • Радник пао са стуба и погинуо
    6h 4m
    0
  • Годишњица нуклеарне катастрофе у Чернобиљу
    13h 10m
    0
  • Деветоро жртава бомбардовања у Сурдулици у кући Милићевих
    11h 37m
    0
  • Радно вријеме за предстојеће републичке празнике у Источној Илиџи
    7h 19m
    0
  • Прије 26 годинa срушен Жежељев мост преко Дунава
    13h 29m
    0