Нови “шамар” за Правилник о регистрацији возила министра Митровића

02.12.2022. 18:46
2
ИЗВОР: capital.ba

Агенција за заштиту личних података БиХ наредила је брисање одредби из, у најмању руку, контроверзног Правилника о регистрацији возила БиХ у којима је прописана обрада личних података, а који министар комуникација и транспорта БиХ Војин Митровић покушава “прогурати” и поред великог отпора јавности.

Према рјешењу ове институције у који је портал CAPITAL имао увид, наређено је брисање одредби о обради јединственог матичног броја власника и корисника возила у потврди о регистрацији и потврди о власништву возила.

Брисаће се и одредба о јединственом информационом систему за стикер наљепнице, као и она о евиденцији о возилима.

Позивајући се и на праксу Европског суда за људска права, у одлуци се наводи да би одређено мијешање у приватност било законито само ако би се испунила сва три услова и то да је прописано законом, да је то нужно друштвено потребно и да ограничавање неког права мора бити сразмјерно легитимном циљу коме се тежи.

- Министарство комуникација и транспорта БиХ прописало је одредбе које не произилазе из закона, па је потребно да измијени предметни правилник у релевантном дијелу - наводи се између осталог у рјешењу.

Доношење новог правилника од првог дана изазвало је негодовање јавности јер предвиђа такозване РФИД (Радио-фреqуенцy идентифицатион) стикере са чипом и антеном на моторним возилима путем којих возачи могу бити праћени и то за потребе трећих лица која би била изабрана на тендеру, а што је у супротности са законом.

Из Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ

(IDDEEA) су још раније упозорили да је овај документ незаконит, али су министарству предложили да се примјена помјери на 1. фебруар 2023. године. Предложили су да се прихвате сугестије које су стигле из више надлежних органа и да се мијењају одредбе које су непримјењиве.

Интересантно је да су на правилнику правилнику радили шеф одсјека за друмски и жељезнички транспорт Самир Џаферовић, стручни савјетник за међународну сарадњу Мирослав Ћерић, стручни сарадник за лиценце Драган Радовић и стручни сарадник за цјевоводни транспорт Саша Мијановић.

Мијановић је дипломирани инжењер машинства, а остали чланови групе су дипломирани инжењери саобраћаја, а из из радне групе изоставили су представнике министарстава унутрашњих послова и IDDEEA-e, дакле ниједан правник.

Због овог случаја Транспаренцy Интернатиона БиХ поднио је кривичну пријаву против министра Војина Митровића.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Ww 03.12.2022. 14:38
    Zašto gospodo ne objavite koji su objekti na Jahorini zatvoreni zbog utaje poreza i koji su sve kažnjeni za neizdavanje računa,ne inicijalima nego punim imenom i prezimenom,da vidimo te velike Srbe koji se bore za ovaj narod.Vjerovatno i nećete objaviti jer ne smijete!!!
  • Generic placeholder image
    Romanijac 02.12.2022. 19:17
    Ministre pa ti si stvarno glupan jedan obicni.
Повезане вијести
У марту 9.023 возила регистрована први пут У марту 9.023 возила регистрована први пут
Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима Нерегистрована возила крстаре сеоским путевима
Од нове године могуће појефтињење регистрације возила у БиХ Од нове године могуће појефтињење регистрације возила у БиХ
Најчитаније
  • Милан треба нашу помоћ – позови 17047
    20h 0m
    0
  • "Ђурђевдан" први пут запјеван у возу смрти
    9h 13m
    0
  • У уторак испраћај проте Воја Чаркића
    8h 44m
    1
  • Годишњица одбијања Венс-Овеновог плана
    9h 7m
    0
  • Обиљежена крсна слава и Дан општине Источна Илиџа (ФОТО)
    5h 0m
    0