Нови случајеви заразе у Палама и Калиновику

25.04.2020. 11:37
7
ИЗВОР: Srna

Вирус корона у Републици Српској у протекла 24 часа потврђен је код још 39 лица након што је тестирано 765 узорака из 38 општина, што је до сада највећи број обрађених узорака у једном дану, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

Вирус је потврђен код 23 особе из Бањалуке, по три из Лакташа и Приједора, по двије из Градишке и Котор Вароши, те код по једне особе из Добоја, Прњавора, Козарске Дубице, Оштре Луке, Пала и Калиновика.

Ријеч је о 16 лица женског и 23 мушког пола, три жене су старије доби, 10 жена средње и три млађе животне доби, осам мушкараца је старије животне доби, 12 средње, а три лица су млађе животне доби.

Код већине особа код којих је потврђен нови вирус ријеч је о блиском или породичном контакту са раније потврђеним случајевима, док један број њих није могао да наведе епидемиолошку везу са позитивним случајем.

До сада је у Републици Српској регистровано укупно 656 особа, а 23 су преминуле од посљедица обољења Covid-19, а опорављене су 342.

Међу потврђеним случајевима је осам медицинских сестара и техничара - шест из Универзитетског клиничког центра Републике Српске и двије из Болнице у Градишци.

У оквиру активног надзора у протекла 24 часа тестирано је и још 130 здравствених радника из Бањалуке, Градишке, Источне Илиџе, Добоја, Требиња, Лакташа, Брода, Станара, Прњавора, Приједора, Дервенте, Теслића, Угљевика, Сокоца и Рогатице и ови налази су негативни.

Тестирано је и укупно 65 особа које раде и бораве у домовима за старија лица, а позитивност је потврђена код једне раднице у дому за старија лица у Калиновику, док је свих 10 тестираних радника Дома за дјецу и омладину без родитељског старања "Рада Врањешевић" из Бањалуке негативно на тест вируса корона.

Тестирано је 14 здравствених инспектора који раде на граничним прелазима, чији су налази негативни, као и укупно 70 особа из локалних карантина или објеката за изолацију и ти налази су негативни.

У УКЦ-у Републике Српске укупно се лијече 93 особе са потврђеним присуством или сумњом на присуство корона вируса, а на Одјељењу Covid-19 хоспитализовано је 39 пацијената теже клиничке слике, док је у изолацији шест пацијената.

Код шест пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а три особе су на неинванзивом моду механичке вентилације.

На Одјелу хирургије-стара локација УКЦ-а је шест пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије стара локација УКЦ-а су 33 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је пет пацијената са Covid-19 обољењем, у Општој болници Требиње осам особа, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву пет, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору пет пацијента и један у Универзитетској болници у Фочи.

Када су у питању објекти за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци налази се 65 особа, у Студентском дому у Требињу 31, у Студентском центру Зворник двије, те по једна особа у Дому ученика Бијељини и у Студентском дому у Источном Сарајеву.

Преко седам граничних прелаза у протекла 24 часа у Републику Српску су ушле укупно 93 особе, 88 особа је изашло из каратина и упућено у локалне карантине у општинама, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налази укупно 13 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера с циљем сузбијања ширења новог вируса корона.

У Српској до сада је на нови вирус корона /SARS-CoV-2/извршено укупно 10.403 тестирања.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно су 3.518 особе, а надзор је завршен код 21.498.

Из Министарства су напоменули да ће наставити да редовно обавјештавају јавност о епидемиолошкој ситуацији у Републици Српској.

Коментари 7
  • Generic placeholder image
    Sanja 27.04.2020. 11:12
    Pa mora biti zaraženih u Kalinoviku kada su se pozapošljavali i sve zauzeli.Od njih niko oka ne može otvoriti!
  • Generic placeholder image
    NN 26.04.2020. 22:41
    Da se Deba ne plasi za svoju cerku , koja je bliska sa zarazenima , Niko ne bi bio testiran .... Haos vlada Kalinovikom , strepnja I cekanje , nek Nam je Bog na pomoci!
  • Generic placeholder image
    NN 26.04.2020. 22:39
    E moj Kalinovik ! Na sve policija zmuri , sve je u Kalinoviku Debino , pa mozda I virus uzme pod svoje 🤔🤣 zarazeni se slobodno setaju ulicama I sire virus a mi da se brinemo za stare nase , jer njihova sudbina je u tudjim rukama
  • Generic placeholder image
    Neko 26.04.2020. 18:31
    Istražite i objavite kako je načelnica Kalinovika dogovorila sa policijom da "zažmure" i dopuste odlazak na liturgije na Veliki Petak i Vaskrs iako je na snazi bila zabrana kretanja
  • Generic placeholder image
    Pale 25.04.2020. 17:48
    Aaaaa sto vi komentare jedete
  • Generic placeholder image
    Pale 25.04.2020. 17:47
    Ja negdje se denu moj komentar
  • Generic placeholder image
    Pale 25.04.2020. 17:45
    Dosta boga vam više,nije niko lud,svi mi imamo klikere u glavi, pustite ovaj narod dosta im je rata bilo,kakva korona i mlacenje prazne slame
Повезане вијести
Васкршња туцијада у Палама Васкршња туцијада у Палама
Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ? Како се дијели насљедство, односно имовина у БиХ?
Појачан саобраћај на више граничних прелаза Појачан саобраћај на више граничних прелаза
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    3h 38m
    9
  • Малобројни излетници на првомајском уранку у Источном Новом Сарајеву
    23h 47m
    3
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    2h 22m
    0
  • Жену угризао поскок док је чупала млади лук
    18h 35m
    0
  • Дјечак из БиХ пао под трактор, хеликоптером пребачен у болницу
    14h 49m
    0