Нови вирус корона потврђен код још 18 особа

09.05.2020. 09:47
0
ИЗВОР: Srna

Нови вирус корона у Републици Српској потврђен је код 18 лица од 688 тестираних узорака у посљедња 24 часа, саопштено је из Министарства здравља и социјалне заштите.

До сада је у Републици Српској обољело 1.086 лица, опоравило се 391, а преминуло је 65 лица.

Када је ријеч о новозараженим, вирус је потрвђен код 11 мушкараца, средње и старије животне доби, те седам жена млађе, средње и старије животне доби.

Шест лица је из Бањалуке, четири из Градишке, двоје из Шамца и по једно је из Модриче, Котор Вароша, Новог Града, Невесиња, Оштре Луке и Кнежева.

Двије особе су хоспитализоване, а остали ће бити у изолацији у складу са дефинисаним процедурама.

Девет особа је навело контакт са позитивним особама, док остали нису могли да наведу јасну епидемиолошку везу.

Вирус корона потврђен је код једног медицинског техничара у Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске

У протекла 24 часа тестирано је и 98 здравствених радника из Бањалуке, Приједора, Требиња, Градишке, Бијељине, Српца, Прњавора, Зворника, Лакташа, Добоја, Брода, Теслића, Источног Сарајева, Мркоњић Града, Фоче, Билеће, Невесиња, Зворника и Шамца.

Тестирано је и девет особа које бораве и раде у домовима за старија лица, а ови резултати су негативни.

Укупно је у тестирано 138 особа из локалних карантина или објеката за изолацију, а нови вирус корона потврђен је код двије особе.

У Републици Српској до сада је тестирано укупно 17.152 особе.

У УКЦ-у лијечи се 138 особа са потврђеним присуством или сумњом на присуство вируса корона, а на Одјељењу Ковид-19 хоспитализовано је 39 пацијената теже клиничке слике, док су у изолацији два пацијената.

Код пет пацијената здравствено стање захтијева респираторну подршку, а једна особа је на неинванзивном моду механичке вентилације.

На Одјелу хирургије /стара локација/ су 24 пацијента са лакшом до средње тешком клиничком формом и на Одјелу пулмологије /стара локација/ је 68 пацијената са лакшом до средње тешком клиничком формом.

У Болници "Свети Апостол Лука" у Добоју збринуто је 56 пацијената са Ковид-19 обољењем, у Општој болници Требиње девет, у Болници "Србија" у Источном Сарајеву двије, у Болници "Доктор Младен Стојановић" у Приједору шест и у Универзитетској болници у Фочи шест пацијената.

Када је ријеч о објектима за изолацију у којима се налазе особе код којих је потврђен тест на нови вирус корона, а немају симптоме Ковида-19, у Студентском центру "Никола Тесла" у Бањалуци су 203 особе, у Студентском дому у Требињу три, а у Дому ученика у Бијељини двије особе.

У објектима за изолацију у Зворнику, Источном Сарајеву, Палама и Фочи нема смјештених особа.

У Републици Српској под здравственим надзором тренутно је 4.017 особа, а надзор је завршен код 25.256 особа.

У Републику Српску су на седам граничних прелаза током 24 часа ушле 163 особе, из карантина је изашло њих 146 и упућени су у локалне карантине, а тренутно се у каратинима на седам граничних прелаза налази 11 особа.

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске још једном подсјећа грађане да се строго придржавају прописаних мјера у циљу сузбијања ширења новог вируса корона.

Коментари 0
Повезане вијести
Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму Није прихваћен вето на Изборни закон и Закон о референдуму
Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске Обиљежавање Дана Игманске бригаде Војске Републике Српске
Данас исплата социјалних давања Данас исплата социјалних давања
Најчитаније
  • Сјећање на Огњена Куљанина
    22h 46m
    1
  • Прича о Синиши и божијем чуду
    20h 45m
    1
  • На "Виберу" актуелна злоупотреба броја телефона
    22h 58m
    0
  • Партизан мијења име!
    13h 27m
    4
  • Одржан Форум за безбједност општине Источно Ново Сарајево
    18h 0m
    0