Нови високи представник у Мостару (ВИДЕО)

30.07.2021. 20:27
0
ИЗВОР: srpskainfo.com

Њемачки политичар одлучио је доћи у Босну и Херцеговину два дана уочи званичног преузимања функције високог представника међународне заједнице у нашој држави.

Шмит је дојучерашњи члан њемачког парламента у име конзервативног ЦСУ-а, који је сестринска странка и коалициони партнер ЦДУ Ангеле Меркел.

Насљедник Валентина Инзка у интервју за ДW је поручио да у БиХ долази као политичар, а не као дипломата. У наредним данима се очекују састанци с домаћим званичницима, као и представницима невладиног сектора.

– Упозоравам да понека моја реченица можда неће бити дипломатски стесана, али ће бити јасна. Као прво, морам истакнути да излети, направљени посљедњих година, попут размјене територија као једне врсте рјешења или начина смиривања потенцијалних сукоба на Западном Балкану, не важе. Таква идеја, да једна мањина буде замијењена другом, није одржива. Стога о нарушавању (мијењању) територијалног интегритета држава Западног Балкана не може бити ни говора – казао је он за Дојче веле.

Истакао је да не долази како би заступао нечије интересе, већ интересе свих народа и осталих потпуно једнако. Што се тиче Инцковог закона о забрани негирања геноцида, Шмит је истакао и да ЕУ захтијева управо такву врсту закона, који је, иначе, етнички неутралан.

– Не ради се о томе је ли у питању Хрват или Србин, него је ли неко урадио нешто што носи бреме кривице. Како видим, то ће питање, поред високог представника, отворити и сам пут ка ЕУ. Не можете то скинути с дневног реда – казао је.

Поручио је и како жели зауставити одлив мозгова, а онима који намјеравају блокирати процесе и напредак поручује да је релативно искусан и да је штошта доживио.

– То ће сигурно довести до тога да не посустанем и не изгубим вољу у залагању за БиХ. И да је мој захтјев и апел да разговарам са свима – рекао је уочи доласка.

Видео: Klix.ba

Коментари 0
Повезане вијести
Снијег поново забијелио БиХ Снијег поново забијелио БиХ
Са тржишта повучена женска торба из "Пепка" Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет Предложен притвор за 18 лица и мјере забране за њих пет
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    11h 42m
    0
  • Крађа у Палама
    10h 0m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 27m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 15m
    0
  • Погледајте који су нерадни дани у мају у Српској
    9h 8m
    0