Нови заплет на суђењу Зељковићу и осталима

22.05.2023. 13:12
0
ИЗВОР: nezavisne.com

Иако је Окружни суд у Бањалуци за данас најавио наставак суђења за "корона уговоре" против Бранислава Зељковића, бившег вршиоца дужности директора Института за јавно здравство Републике Српске и још четворице оптужених, наставка није било, због здравствених проблема оптуженог Славка Бојића, директора фирме "Проконтрол" из Бањалуке.

Уз  Зељковића и Бојића, у овом предмету оптужени су и директор фирме "Промединг" из Лакташа Драган Дубравац, те власник Туристичке агенције "Travel 4 fun" Саша Марковић, као и Сани Црљић, бивши директор бањалучке фирме "Синекс лабораторија".

У судници се могло чути да је Бојић имао трећи мождани удар, те да је оперисан у Њемачкој. Из Њемачке се јавио својим браниоцима и навео да му слиједи бањско лијечење.

Бранилац Александар Јокић потврдио је да Бојић није ту из здравствених разлога, те да, према обавјештењу које је послао одбрани, неће моћи да присуствује шест мјесеци.

Предсједник судског вијећа Драган Улетиловић је, међутим, рекао да му то није јасно, будући да према документацији којом Суд располаже, боловање траје шест седмица.

Јокић је појаснио да се према њемачком закону боловање може максимално одредити шест недјеља и да се може продужавати.

- Одбрана ће доставити сву документацију и неће се протививити медицинском вјештачењу Бојића уколико има дилеме по питању његовог здравственог стања - рекао је Јокић.

Тужилац Сања Тадић Стојисављевић предложила је медицинско вјештачење оптуженог како би се утврдила његова способност да прати суђење.

- Његово здравствено стање може да утврди струка, а не ми. Није нам у интересу да се без оправданог разлога предмет одуговлачи. У документацији стоји да он није способан за физичке актовности. Да ли је он способан за присуствовање суђењу? Струка би се могла изјаснити. Предлажем вјештачење о његовој способности - рекла је Тадић Стојисављевићева.

Судија Улетиловић потом је, до даљњег пролонгирао наставак суђења, а одбрани Бојића дао је рок од осам дана да достави неопходну документацију.

- Сагласан сам, у року од осам дана ћемо доставити сву документацију - рекао је бранилац Јокић.

Подсјетимо, суђење у овом предмету је почело 6. фебруара ове године, али већ након неколико рочишта долази до паузе због Бојићеве болести.

Подсјећања ради, према тврдњама Тужилаштва, цијене медицинске опреме коју је у пандемијско вријеме набављао Институт енормно су увећане, па су тако као примјер навели маске, које су, тврде, набављане за 0,36 КМ, а Институт их је на крају плаћао 6,90 КМ по комаду.

Пише: Драган Сладојевић

Коментари 0
Повезане вијести
Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра Конкурс „Живот је у локалној заједници“ отворен до 8. октобра
У Српској рођено 27 беба У Српској рођено 27 беба
Република Српска уводи фемицид у законодавство Република Српска уводи фемицид у законодавство
Најчитаније
 • Донесене измјене о борачком додатку
  6h 42m
  0
 • Рекеташи харају Бањалуком и Сарајевом
  12h 10m
  0
 • Ево која је држава проглашена најбољом за живот
  23h 46m
  1
 • За осумњиченима у афери "Тунел" трагали у околини Јахорине
  8h 0m
  0
 • Појачане војне активности током ноћи у близини аеродрома
  8h 35m
  0