"Нови Зејтинлик" - доказ велике жртве за Српску

16.06.2024. 13:58
2
ИЗВОР: srna.rs

На Војничком спомен-гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу данас су бројне делегације положиле цвијеће над Централни крст поводом Дана одбране Сарајевско-романијске регије.

Вијенац су у име институција Републике Српске положили изасланици предсједника Републике Српске и српског члана Предсједништва БиХ и помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Небојша Видаковић.

Затим цвијеће су положили народни посланици и представници заједничких институција на нивоу БиХ, предсједник Скупштине града Источно Сарајево Бранко Короман, те начелници општина из састава града Источно Сарајево.

У име Србије цвијеће су положили државни секретар Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зоран Антић и представници Амбасаде Србије, те борачких организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата, као и представници Трећег пјешадијског Република Српска пука
Оружаних снага БиХ.

Претходно је за све страдале српске борце служен помен.

Обиљежавање овог значајног датума у организацији Одбор Владе Републике Српске наставља се у 12.00 часова служењем парастоса у манастиру Светог великомученика Георгија на Равној Романију на чијим унутрашњим зивдовима су уписана имена 4.210 српских бораца погинулих у одбрани Сарајевско-романијске регије.

На Војничком гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Сарајевско-романијски корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а сједиште му је било у Лукавици. Непријатељске снаге покушале су извести 35 офанзива и покушаја уништења корпуса.

Коментари 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 17.06.2024. 09:00
    Ostali su sahranjeni u svojim mjestima u porodičnim grobljima a na vojničkom groblju na Sokocu uglavnom poginuli iz bivših sarajevskih opština koje su predate muslimanima nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
  • Generic placeholder image
    Buki 16.06.2024. 22:15
    Pitanje za nekog ko zna...ako je na groblju ukopano 949 poginulih boraca i ako se zna da je to najveće groblje poginulih boraca...gdje je ukopano ostalih 3260,kako se navodi?
Повезане вијести
Милован Бјелица кандидат СДС-а за начелника општине Соколац Милован Бјелица кандидат СДС-а за начелника општине Соколац
Прикупљено 48 доза крви у Сокоцу Прикупљено 48 доза крви у Сокоцу
Соколац: Ходочашће ка манастиру Свете Тројице у Озерковићима Соколац: Ходочашће ка манастиру Свете Тројице у Озерковићима
Најчитаније
  • Сјећање на Предрага Пекија Ласицу: Човјек побједничког кова
    16h 38m
    7
  • Посљедњи поздрав Ксенији од школских другара и наставника из Невесиња
    6h 33m
    0
  • Пренос утакмице Србија – Данска на Тргу Републике Србије
    14h 2m
    1
  • Џудо савез Републике Српске: Ванредна скупштина није сазвана у складу са законом и статутом
    12h 3m
    0
  • Татјана је пала са литице у амбис, а двије и по године касније удала се за свог спасиоца
    5h 16m
    0