"Novi Zejtinlik" - dokaz velike žrtve za Srpsku

16.06.2024. 13:58
2
IZVOR: srna.rs

Na Vojničkom spomen-groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu danas su brojne delegacije položile cvijeće nad Centralni krst povodom Dana odbrane Sarajevsko-romanijske regije.

Vijenac su u ime institucija Republike Srpske položili izaslanici predsjednika Republike Srpske i srpskog člana Predsjedništva BiH i pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Nebojša Vidaković.

Zatim cvijeće su položili narodni poslanici i predstavnici zajedničkih institucija na nivou BiH, predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman, te načelnici opština iz sastava grada Istočno Sarajevo.

U ime Srbije cvijeće su položili državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Antić i predstavnici Ambasade Srbije, te boračkih organizacija i udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata, kao i predstavnici Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka
Oružanih snaga BiH.

Prethodno je za sve stradale srpske borce služen pomen.

Obilježavanje ovog značajnog datuma u organizaciji Odbor Vlade Republike Srpske nastavlja se u 12.00 časova služenjem parastosa u manastiru Svetog velikomučenika Georgija na Ravnoj Romaniju na čijim unutrašnjim zivdovima su upisana imena 4.210 srpskih boraca poginulih u odbrani Sarajevsko-romanijske regije.

Na Vojničkom groblju "Novi Zejtinlik" na Sokocu sahranjeno je 949 poginulih boraca Sarajevsko-romanijskog korpusa.

Sarajevsko-romanijski korpus formiran je 22. maja 1992. godine prema nalogu Glavnog štaba Vojske Republike Srpske, a sjedište mu je bilo u Lukavici. Neprijateljske snage pokušale su izvesti 35 ofanziva i pokušaja uništenja korpusa.

Komentari 2
  • Generic placeholder image
    Skijaš 17.06.2024. 09:00
    Ostali su sahranjeni u svojim mjestima u porodičnim grobljima a na vojničkom groblju na Sokocu uglavnom poginuli iz bivših sarajevskih opština koje su predate muslimanima nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
  • Generic placeholder image
    Buki 16.06.2024. 22:15
    Pitanje za nekog ko zna...ako je na groblju ukopano 949 poginulih boraca i ako se zna da je to najveće groblje poginulih boraca...gdje je ukopano ostalih 3260,kako se navodi?
Povezane vijesti
Milovan Bjelica kandidat SDS-a za načelnika opštine Sokolac Milovan Bjelica kandidat SDS-a za načelnika opštine Sokolac
Prikupljeno 48 doza krvi u Sokocu Prikupljeno 48 doza krvi u Sokocu
Sokolac: Hodočašće ka manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima Sokolac: Hodočašće ka manastiru Svete Trojice u Ozerkovićima
Najčitanije
  • Sjećanje na Predraga Pekija Lasicu: Čovjek pobjedničkog kova
    16h 22m
    7
  • Posljednji pozdrav Kseniji od školskih drugara i nastavnika iz Nevesinja
    6h 17m
    0
  • Prenos utakmice Srbija – Danska na Trgu Republike Srbije
    13h 46m
    1
  • Džudo savez Republike Srpske: Vanredna skupština nije sazvana u skladu sa zakonom i statutom
    11h 47m
    0
  • Tatjana je pala sa litice u ambis, a dvije i po godine kasnije udala se za svog spasioca
    5h 0m
    0