Нови Зејтинлик - свједочанство жртве народа Сарајевско-романијске регије

16.06.2023. 11:29
1
ИЗВОР: srna.rs

На Војничком гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу служен је помен поводом обиљежавања Дана одбране Сарајевско-романијске регије у Одбрамбено-отаџбинском рату у којој је живот положило више од четири хиљаде српских бораца.

Помену су присуствовали изасланик српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Бошко Томић, министар унутрашњих послова Републике Српске Синиша Каран, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске Петко Ранкић, предсједник Борачке организације Републике Српске Рада Остојић, те представници Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Присутни су и представници Трећег пјешадијског Републике Српска пука Оружаних снага БиХ, градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић, предсједник Скупштине града Бранко Короман, народни посланици Данијел Шкипина и Дарко Берјан, те начелници општина Сарајевско-романијске регије.

Након помена биће положени вијенци и цвијеће на спомен-крсту на Војничком гробљу "Нови Зејтинлик" гдје почива 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса.

Потом је предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Одбрана Сарајевско-романијске регије, била је један од најтежих задатака Војске Републике Српске у коме је Сарајевско-романијски корпус корпус одбио 35 офанзива непријатељских снага.

Овај корпус формиран је 22. маја 1992. године према налогу Главног штаба Војске Републике Српске, а његове јединице су биле размјештене на ширем подручју Сарајева.

На Војничком гробљу "Нови Зејтинлик" на Сокоцу сахрањено је 949 погинулих бораца Сарајевско-романијског корпуса. У знак сјећања на погинуле борце, на Равној Романији је изграђен Манастир Светог Георгија, на чијим су зидовима у унутрашњости исписана имена више од 4.000 погинулих бораца овог корпуса.

Дан одбране Сарајевско-романијске регије обиљежава се у организацији Одбора Владе Републике Српске за његовање традиција ослободилачких ратова као историјски догађај од републичког значаја.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Anonimno 16.06.2023. 21:59
    Kad su nacelnici opstina sarajevsko romanijske regije obisli groblje gradac,seoska groblja u okolini,na Kojima su sahranjeni momci sa sokoca,olova,sarajeva,ilijasa...Koji su zivot dali na krusevu,banja vucici,gorazdu,sarajevu...zasto milovane bjelica si zaboravio djecu I majke sokoca
Повезане вијести
Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО) Јуначки синови Српске Илиџе одбранили своја огњишта (ФОТО)
Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу Данас одавање почасти погинулим током првог напада на Илиџу
Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи Годишњица упада у војну фабрику „Претис“ у Вогошћи
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    15h 14m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    13h 58m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    8h 43m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    5h 42m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    5h 48m
    0