Новог љекара изабрало 23.000 пацијената

06.02.2024. 09:08
0
ИЗВОР: glassrpske.com

Да су бројни становници и прошле године искористили право да изаберу новог љекара показује податак Фонда здравственог осигурања Републике Српске да је тим породичне медицине промијенило 23.098 осигураника.

Новог љекара у посљедњем кварталу, када су становници могли да замијене тим породичне медицине без навођења разлога за то, лани је изабрало 15.707 осигураника, док у осталом периоду године то могу учинити само у одређеним околностима, односно потребно је навести оправдан разлог. Према подацима Фонда током прошле године другог педијатра изабрало је 1.006 осигураника, док је гинеколога промијенило 4.456 жена. 

- Тим породичне медицине највише су мијењали осигураници у Бањалуци, Бијељини, Добоју те Приједору, Модричи и Котор Варошу. Гинеколога су највише мијењали осигураници из Добоја, Бијељине и Бањалуке, а педијатра Бањалуке, Приједора и Бијељине - казали су у Фонду. 

Додали су да су мимо “редовног периода” становници новог љекара најчешће бирали због промјене мјеста пребивалишта.

- Такође током године спроводе се и редовне одјаве и пријаве код изабраних доктора, примјера ради због одјаве умрлих лица те пријаве новорођенчади, као и грађана који раније нису били регистровани или нису имали осигурање и слично - казали су у Фонду. 

Директор Дома здравља Добој Владимир Марковић истакао је за “Глас Српске” да ослушкују потребе и жеље становника овог града те да се у складу са могућностима прилагођавају новим трендовима.

- Полако, али сигурно, враћамо повјерење својих пацијената, који су прије неколико година изабрали љекаре у приватним здравственим установама, а које имају уговор са Фондом. Тако да сада биљежимо повећање броја регистрованих осигураника - рекао је Марковић. 

Додао је да на нивоу ове здравствене установе током прошле године није било много промјена љекара.

- С обзиром на то да смо у тржишној утакмици са свим приватним здравственим установама, трудимо се да, између осталог, боравак пацијената учинимо што пријатнијим и мање стресним те да им на неки начин што више изађемо у сусрет. Тако смо у протеклом периоду увели “кол центар”, док сада радимо на едукативном центру - истакао је Марковић те нагласио да настоје да обједине што више услуга. 

Предсједник Удружења доктора породичне медицине РС и директор Дома здравља у Челинцу Драшко Купрешак казао је да су љекари далеко посвећенији пацијентима, у односу на период пандемије, када су медицинари били преоптерећени. У челиначком Дому здравља, каже Купрешак, готово да лани није било промјена тимова породичне медицине. 

- Разлог пререгистрација код нас су миграције становништва, да ли због студија или посла. Нисам чуо да је било захтјева за промјену љекара, јер је неко био незадовољан претходним - истакао је Купрешак.

И ранијих година нове тимове породичне медицине бирало је на десетине хиљада пацијената па је тако 2019. то учинило око 30.000 осигураника, 2020. више од 26.500, а годину касније око 29.800 пацијената.

Процедура

У Фонду здравственог осигурања Републике Српске апеловали су на осигуранике, који намјеравају да пређу код новог љекара, да то ураде од октобра до краја децембра сваке године. Процедура мимо тог периода, објаснили су у Фонду, је компликованија, јер почетком сваке године уговарају примарну здравствену заштиту са домовима здравља управо на основу броја регистрованих осигураника у једном дому здравља и од тога зависи и колико ће који дом здравља добити средстава.

Пише: Данијела Бајић

Коментари 0
Повезане вијести
Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ Фонд здравственог осигурања Српске тражи кредит од 100 милиона КМ
Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена Усвојен нови правилник о боловању у Српској, има измјена
Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва Страдање сарајевских љекара – Град у којем је убијена Хипократова заклетва
Најчитаније
  • У паклу Скендерије
    20h 27m
    13
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    19h 11m
    0
  • Саобраћај у прекиду због удеса на путу Фоча-Гацко, седам лица повријеђено
    13h 56m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    10h 55m
    0
  • Момчило Гаврић, дјечак храброг срца у војничком одијелу
    11h 1m
    0