Нуждић: Ослобађањем Дрековића изгубљена вјера у правду

17.05.2023. 14:32
2
ИЗВОР: srna.rs

Ослобађајућом пресудом Рамизу Дрековићу показано је да пред Судом БиХ нема правде ни правичности и настављена пракса ослобађања оних који су оптужени да су починили злочине над Србима, изјавио је Срни вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Виктор Нуждић.

- Нажалост, вијест у овом времену била би да је неко од налогодаваца и непосредних извршилаца осуђен за злочине над Србима. Постала је устаљена пракса да се такви ослобађају - навео је Нуждић.

Нуждић је истакао да је Суд БиХ наставио праксу Хашког трибунала, који је ослобађао оне који су чинили злочине над Србима.

- Оно што нама преостаје јесте да документујемо сва страдања српског народа. Републички центар то ради и радиће - да будућим генерацијама оставимо стварне податке и аргументе шта се дешавало деведесетих година на овом подручју. Евидентно је, а сада и свима јасно, да овдје пред оваквим судом никада неће бити утврђена било каква истинита чињеница о рату у БиХ - навео је Нуждић.

Некадашњи командант Четвртог корпуса такозване Армије БиХ Рамиз Дрековић, оптужен за ратни злочин над српским цивилима на подручју Калиновика 1995. године, ослобођен је данас у Суду БиХ првостепеном пресудом.

Оптужница Тужилаштва БиХ теретила је Дрековић да је у прољеће 1995. године издао директну, строго повјерљиву наредбу артиљеријским јединицама на ширем подручју општине Коњиц да изврше неселективно гранатирање Калиновика, насељеног Србима, у чему је петнаестогодишње дјете убијено а теже и лакше рањено више дјеце и одраслих лица, те разорено више објеката.

Коментари 2
 • Generic placeholder image
  Ahahahah... 17.05.2023. 18:28
  ...to ti, Nuždiću, tek sad shvatio?
 • Generic placeholder image
  Romanija 17.05.2023. 15:27
  Slušaš li advokate Drekovica. Zahvaljuju se arhivu RS. Srbi će rodjenu majku prodati. Kod federacije imali opstrukciju.
  Stara ljudi su govorili.
  “Sturili se ko šareni konji”. I mi Srbi.
Повезане вијести
Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници Отказано суђење за злочине над Србима у Јошаници
Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка Намјештени конкурси у институцијама БиХ стара бољка
За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници За данас заказано суђење за злочин над српским цивилима у Јошаници
Најчитаније
 • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
  19h 18m
  0
 • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
  22h 42m
  0
 • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
  18h 11m
  0
 • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
  9h 48m
  0
 • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
  9h 29m
  0