Обављена примопредаја Часног крста и Плаштанице

03.11.2019. 11:19
0
ИЗВОР: Srna

У Спомен-капели Свете великомученице Марине у Ливну јутрос је обављена примопредаја Часног крста, дар Његове светости патријарха српског Иринеја, и Плаштанице из Русије.

Свету архијерејску литургију у Спомен-капели страдалим ливањским Србима служи Његово преосвештенство епископ бихаћко-петровачки и рмањски Сергије.

Након молитвеног дијела биће одржан и културно-умјетнички програм у којем ће учествовати и дјеца српских повратника у ливњски крај.

Спомен-капела у Ливну изграђена је као успомена на око 1.600 Србе које су усташе на најсвирепији начин убиле на Огњену Марија, 30. јула 1941. године.

Тијела убијених бачена су у јаме Ливањског поља, а њихови потомци су их почетком деведестих година ексхумирали и похранили у крипту покрај Цркве Успења Пресвете Богородице у Ливну. Током протеклог рата, 1992. године црква је девастирана, а костурница минирана.

У плану је обнова костурница, те из Српске православне цркве апелују да се пружи новчана помоћ да би то и било урађено наредне године, када у Ливну прослављају осам вијекова од аутокефалности СПЦ.

Коментари 0
Повезане вијести
Сутра освећење спомен-капеле Светог Великомученика Димитрија на Вељинама Сутра освећење спомен-капеле Светог Великомученика Димитрија на Вељинама
На Митровдан освећење спомен-капеле Светог Великомученика Димитрија на Вељинама На Митровдан освећење спомен-капеле Светог Великомученика Димитрија на Вељинама
Исписани усташки симболи на таблама у српским повратничким селима Исписани усташки симболи на таблама у српским повратничким селима
Најчитаније
  • Годишњица срамне арбитраже за Добрињу
    4h 59m
    0
  • Трудница теже повријеђена након напада пса луталице
    22h 42m
    0
  • Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
    16h 59m
    5
  • Поште Српске привремено затвориле испоставу у шалтер сали Општине Источна Илиџа
    23h 57m
    0
  • Рели однио седам живота, погинула и дјевојчица
    18h 33m
    0