Obavljena primopredaja Časnog krsta i Plaštanice

03.11.2019. 11:19
0
IZVOR: Srna

U Spomen-kapeli Svete velikomučenice Marine u Livnu jutros je obavljena primopredaja Časnog krsta, dar Njegove svetosti patrijarha srpskog Irineja, i Plaštanice iz Rusije.

Svetu arhijerejsku liturgiju u Spomen-kapeli stradalim livanjskim Srbima služi Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački i rmanjski Sergije.

Nakon molitvenog dijela biće održan i kulturno-umjetnički program u kojem će učestvovati i djeca srpskih povratnika u livnjski kraj.

Spomen-kapela u Livnu izgrađena je kao uspomena na oko 1.600 Srbe koje su ustaše na najsvirepiji način ubile na Ognjenu Marija, 30. jula 1941. godine.

Tijela ubijenih bačena su u jame Livanjskog polja, a njihovi potomci su ih početkom devedestih godina ekshumirali i pohranili u kriptu pokraj Crkve Uspenja Presvete Bogorodice u Livnu. Tokom proteklog rata, 1992. godine crkva je devastirana, a kosturnica minirana.

U planu je obnova kosturnica, te iz Srpske pravoslavne crkve apeluju da se pruži novčana pomoć da bi to i bilo urađeno naredne godine, kada u Livnu proslavljaju osam vijekova od autokefalnosti SPC.

Komentari 0
Povezane vijesti
Sutra osvećenje spomen-kapele Svetog Velikomučenika Dimitrija na Veljinama Sutra osvećenje spomen-kapele Svetog Velikomučenika Dimitrija na Veljinama
Na Mitrovdan osvećenje spomen-kapele Svetog Velikomučenika Dimitrija na Veljinama Na Mitrovdan osvećenje spomen-kapele Svetog Velikomučenika Dimitrija na Veljinama
Ispisani ustaški simboli na tablama u srpskim povratničkim selima Ispisani ustaški simboli na tablama u srpskim povratničkim selima
Najčitanije
 • Testament Makse Despića
  11h 30m
  0
 • Otac ubio sina, pa izvršio samoubistvo
  10h 4m
  0
 • Dječak Dragoljub Jeličić, junak bitke za Beograd
  11h 33m
  0
 • U BiH uhapšeno 36 lica
  9h 47m
  0
 • Doktor Babić prebačen na liječenje u Mostar
  8h 21m
  0