Обијен средњовјековни манастир Возућица

21.11.2020. 17:50
0
ИЗВОР: СРНА

Средњовјековни манастир Возућица из 14. вијека у општини Завидовићи и црквена продавница у приземљу звоника непосредно уз храм обијени су, кажу Срни мјештани који су данас посјетили манастир. Ово кривично дјело пријављено је полицији.

- Просторија у звонику је обијена, а манастирска врата су разваљена. Нисмо смјели улазити унутра прије него што дође полиција- наводе мјештани.

Манастир Света Тројица - Возућица био је уништен након посљедњег рата и, након деветогодишње обнове, освештан 2015. године.

Задужбина је краља Драгутина Немањића из 14. вијека.

Овај манастир имао је важну улогу у очувању православља у овим крајевима, а доказ за то су српска села на лијевој обали ријеке Криваје, која су вијековима сачувана, све до етничког чишћења 1995. године.

Срби из Возуће су сурово прогнани у операцији такозване Армије БиХ "Ураган" која је трајала од 10. до 24. септембра 1995. године, а претходило јој је НАТО бомбардовање.

Коментари 0
Повезане вијести
Започети радови на обнови Храма Светог Саве у Завидовићима Започети радови на обнови Храма Светог Саве у Завидовићима
Тешка саобраћајна несрећа, аутомобил завршио на крову (ВИДЕО) Тешка саобраћајна несрећа, аутомобил завршио на крову (ВИДЕО)
Од почетка године опљачкано седам кућа српских повратника у Љубожду Од почетка године опљачкано седам кућа српских повратника у Љубожду
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    11h 5m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    14h 29m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    9h 58m
    0
  • Матуранти Средњошколског центра „Источна Илиџа“ посјетили Пребиловце (ФОТО)
    12h 50m
    0
  • Повеља општине Источна Илиџа Средњошколском центру „Источна Илиџа“
    6h 27m
    0