Obijen srednjovjekovni manastir Vozućica

21.11.2020. 17:50
0
IZVOR: SRNA

Srednjovjekovni manastir Vozućica iz 14. vijeka u opštini Zavidovići i crkvena prodavnica u prizemlju zvonika neposredno uz hram obijeni su, kažu Srni mještani koji su danas posjetili manastir. Ovo krivično djelo prijavljeno je policiji.

- Prostorija u zvoniku je obijena, a manastirska vrata su razvaljena. Nismo smjeli ulaziti unutra prije nego što dođe policija- navode mještani.

Manastir Sveta Trojica - Vozućica bio je uništen nakon posljednjeg rata i, nakon devetogodišnje obnove, osveštan 2015. godine.

Zadužbina je kralja Dragutina Nemanjića iz 14. vijeka.

Ovaj manastir imao je važnu ulogu u očuvanju pravoslavlja u ovim krajevima, a dokaz za to su srpska sela na lijevoj obali rijeke Krivaje, koja su vijekovima sačuvana, sve do etničkog čišćenja 1995. godine.

Srbi iz Vozuće su surovo prognani u operaciji takozvane Armije BiH "Uragan" koja je trajala od 10. do 24. septembra 1995. godine, a prethodilo joj je NATO bombardovanje.

Komentari 0
Povezane vijesti
Započeti radovi na obnovi Hrama Svetog Save u Zavidovićima Započeti radovi na obnovi Hrama Svetog Save u Zavidovićima
Teška saobraćajna nesreća, automobil završio na krovu (VIDEO) Teška saobraćajna nesreća, automobil završio na krovu (VIDEO)
Od početka godine opljačkano sedam kuća srpskih povratnika u Ljuboždu Od početka godine opljačkano sedam kuća srpskih povratnika u Ljuboždu
Najčitanije
  • Više od dvije decenije od sramne arbitraže za Dobrinju
    13h 24m
    0
  • Krađa u Palama
    11h 42m
    0
  • Radnik pao sa zgrade, teško povrijeđen
    8h 9m
    0
  • Sa tržišta povučena ženska torba iz "Pepka"
    10h 57m
    0
  • Autobus sletio u provaliju kod Makarske (VIDEO)
    4h 18m
    0