Обиљежено 26 година од злочина у мјесту Чакле

06.10.2020. 11:17
0
ИЗВОР: Катера

На данашњи дан, прије 26 година, у мјесту Чакле у општини Трново, муслиманске снаге су убиле четири медицинске сестре и 17 војника Војске Републике Српске.

Прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на мјесту њиховог страдања обиљежена је још једна тужна годишњица стравичног злочин над 21 борцем 2. сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, који су своје животе оставили на обронцима Бјелашнице.

Претходно је у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима у општини Источна Илиџа служена Света литургија и парастос.

Слика

Организатор овог догађаја је Општинска борачка организација „Илиџански борац“.

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац изјавио је новинарима да је данашњи дан један од најтужнијих дана за Српско Сарајево, Српску Илиџу и општину Трново, али и подједнако срамотан за међународну заједницу и тзв. Армију БиХ.

- Срамота је међународне заједнице и Суда БиХ што нико, до дана данашњег, није одговарао за ова свирепа убиства. И нека им је свима на част и срамоту – рекао је Шеховац.

Он је подсјетио да Борачка организација „Илиџански борац“ никада неће дозволити да се потисну и забораве злочини над Србима, а обиљежавањем овог дана чуваће се сјећање на 21 мучки одузет живот.

Слика

Шеховац је додао да се судбина поиграла са животом једног великог борца, велике Српкиње и велике жене, а да је данашњи дан због тога посебно тужан.

- Прије два дана преминула је наша сестра. Сестра која је тај дан свирепо изрешетана, али која је преживјела напад муслиманских снага. Умрла је два дана прије обиљежавања ове годишњице – нагласио је Шеховац.

Муслиманске снаге су на данашњи дан 1994. године, прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, убиле 21 борца Војске Републике Српске.

 Злочин је извршен на превару - муслиманске снаге су тада, уз помоћ Унпрофора, прекршиле примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем се налазило командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Убијени су припадници Војске Републике Српске из Трнова и Источне Илиџе, а за тај злочин нико никада није одговарао.

Тог дана убијени су: Ристо /Мирко/ Анђић, Радмила /Маринко/ Бјелица, Тања /Славко/ Бјелица, Ненад /Душан/ Голијанин, Стојанка /Петар/ Голијанин, Славко /Радослав/ Кењић, Момчило /Саво/ Крстовић, Бранко /Шпиро/ Милић, Момир /Илија/ Минић, Славиша /Миленко/ Мочевић, Горан /Миленко/ Мочевић, Перо /Милош/ Павловић, Велимир /Реља/ Поповић и Мирко /Млађен/ Самарџија.

Страдали су и: Ранко /Добрило/ Самарџић, Васо /Ристо/ Сикима, Никола /Душан/ Сикимић, Александар /Милош/ Видаковић, Светозар /Милинко/ Шешлија, Жарко /Саво/ Ђогић и Ђуро /Милош/ Чанчар.

Коментари 0
Повезане вијести
У Дому здравља Трново обављена вакцинација против хуманог папилома вируса У Дому здравља Трново обављена вакцинација против хуманог папилома вируса
Прекид електричне енергије у Трнову Прекид електричне енергије у Трнову
Чувати славну историју Сарајевско-романијског корпуса (ФОТО) Чувати славну историју Сарајевско-романијског корпуса (ФОТО)
Најчитаније
 • Село које је проклео цар Лазар и данас живи клетву
  12h 52m
  1
 • Тешка несрећа у Сарајеву: Једна дјевојка погинула, двије тешко повријеђене
  21h 27m
  0
 • Сутра мирни скуп на мјесту гдје је страдала Азра Спахић (ФОТО)
  12h 20m
  1
 • Годишњица рођења српског пјесника Алексе Шантића
  13h 22m
  0
 • Вучевић нови предсjедник СНС-a
  17h 27m
  0