Обиљежено 26 година од злочина у мјесту Чакле

06.10.2020. 11:17
0
ИЗВОР: Катера

На данашњи дан, прије 26 година, у мјесту Чакле у општини Трново, муслиманске снаге су убиле четири медицинске сестре и 17 војника Војске Републике Српске.

Прислуживањем свијећа и полагањем цвијећа на мјесту њиховог страдања обиљежена је још једна тужна годишњица стравичног злочин над 21 борцем 2. сарајевске лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске, који су своје животе оставили на обронцима Бјелашнице.

Претходно је у Цркви Светог Петра Сарајевског у Војковићима у општини Источна Илиџа служена Света литургија и парастос.

Слика

Организатор овог догађаја је Општинска борачка организација „Илиџански борац“.

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац изјавио је новинарима да је данашњи дан један од најтужнијих дана за Српско Сарајево, Српску Илиџу и општину Трново, али и подједнако срамотан за међународну заједницу и тзв. Армију БиХ.

- Срамота је међународне заједнице и Суда БиХ што нико, до дана данашњег, није одговарао за ова свирепа убиства. И нека им је свима на част и срамоту – рекао је Шеховац.

Он је подсјетио да Борачка организација „Илиџански борац“ никада неће дозволити да се потисну и забораве злочини над Србима, а обиљежавањем овог дана чуваће се сјећање на 21 мучки одузет живот.

Слика

Шеховац је додао да се судбина поиграла са животом једног великог борца, велике Српкиње и велике жене, а да је данашњи дан због тога посебно тужан.

- Прије два дана преминула је наша сестра. Сестра која је тај дан свирепо изрешетана, али која је преживјела напад муслиманских снага. Умрла је два дана прије обиљежавања ове годишњице – нагласио је Шеховац.

Муслиманске снаге су на данашњи дан 1994. године, прошавши кроз демилитаризовану зону под контролом мировних снага УН у близини Сарајева, убиле 21 борца Војске Републике Српске.

 Злочин је извршен на превару - муслиманске снаге су тада, уз помоћ Унпрофора, прекршиле примирје и 6. октобра 1994. године око 5.00 часова ујутро напале шатор у којем се налазило командно одјељење, инжењерија и санитетско особље.

Убијени су припадници Војске Републике Српске из Трнова и Источне Илиџе, а за тај злочин нико никада није одговарао.

Тог дана убијени су: Ристо /Мирко/ Анђић, Радмила /Маринко/ Бјелица, Тања /Славко/ Бјелица, Ненад /Душан/ Голијанин, Стојанка /Петар/ Голијанин, Славко /Радослав/ Кењић, Момчило /Саво/ Крстовић, Бранко /Шпиро/ Милић, Момир /Илија/ Минић, Славиша /Миленко/ Мочевић, Горан /Миленко/ Мочевић, Перо /Милош/ Павловић, Велимир /Реља/ Поповић и Мирко /Млађен/ Самарџија.

Страдали су и: Ранко /Добрило/ Самарџић, Васо /Ристо/ Сикима, Никола /Душан/ Сикимић, Александар /Милош/ Видаковић, Светозар /Милинко/ Шешлија, Жарко /Саво/ Ђогић и Ђуро /Милош/ Чанчар.

Коментари 0
Повезане вијести
Турнир у уличном баскету 3. јула у Трнову Турнир у уличном баскету 3. јула у Трнову
У Подграбу служен прастос борцима свих Одбрамбено-отаџбинских ратова У Подграбу служен прастос борцима свих Одбрамбено-отаџбинских ратова
Положени вијенци на споменик "Слава српском борцу" Положени вијенци на споменик "Слава српском борцу"
Најчитаније
 • Стабилизује се снабдијевање струјом, стигло и образложење зашто је дошло до нестанка
  7h 43m
  0
 • Пожар на далеководу на граници Црне Горе и БиХ: Потребни хеликоптери?
  7h 0m
  0
 • Мокро: Приликом претреса куће одузета пушка
  12h 35m
  0
 • Стигло образложење зашто је дошло до нестанка струје
  5h 45m
  0
 • Велики пожар на Илиџи: Гори зграда
  5h 4m
  0