Obilježeno 26 godina od zločina u mjestu Čakle

06.10.2020. 11:17
0
IZVOR: Katera

Na današnji dan, prije 26 godina, u mjestu Čakle u opštini Trnovo, muslimanske snage su ubile četiri medicinske sestre i 17 vojnika Vojske Republike Srpske.

Prisluživanjem svijeća i polaganjem cvijeća na mjestu njihovog stradanja obilježena je još jedna tužna godišnjica stravičnog zločin nad 21 borcem 2. sarajevske lake pješadijske brigade Vojske Republike Srpske, koji su svoje živote ostavili na obroncima Bjelašnice.

Prethodno je u Crkvi Svetog Petra Sarajevskog u Vojkovićima u opštini Istočna Ilidža služena Sveta liturgija i parastos.

Slika

Organizator ovog događaja je Opštinska boračka organizacija „Ilidžanski borac“.

Predsjednik Skupštine Boračke organizacije „Ilidžanski borac“ Goran Šehovac izjavio je novinarima da je današnji dan jedan od najtužnijih dana za Srpsko Sarajevo, Srpsku Ilidžu i opštinu Trnovo, ali i podjednako sramotan za međunarodnu zajednicu i tzv. Armiju BiH.

- Sramota je međunarodne zajednice i Suda BiH što niko, do dana današnjeg, nije odgovarao za ova svirepa ubistva. I neka im je svima na čast i sramotu – rekao je Šehovac.

On je podsjetio da Boračka organizacija „Ilidžanski borac“ nikada neće dozvoliti da se potisnu i zaborave zločini nad Srbima, a obilježavanjem ovog dana čuvaće se sjećanje na 21 mučki oduzet život.

Slika

Šehovac je dodao da se sudbina poigrala sa životom jednog velikog borca, velike Srpkinje i velike žene, a da je današnji dan zbog toga posebno tužan.

- Prije dva dana preminula je naša sestra. Sestra koja je taj dan svirepo izrešetana, ali koja je preživjela napad muslimanskih snaga. Umrla je dva dana prije obilježavanja ove godišnjice – naglasio je Šehovac.

Muslimanske snage su na današnji dan 1994. godine, prošavši kroz demilitarizovanu zonu pod kontrolom mirovnih snaga UN u blizini Sarajeva, ubile 21 borca Vojske Republike Srpske.

 Zločin je izvršen na prevaru - muslimanske snage su tada, uz pomoć Unprofora, prekršile primirje i 6. oktobra 1994. godine oko 5.00 časova ujutro napale šator u kojem se nalazilo komandno odjeljenje, inženjerija i sanitetsko osoblje.

Ubijeni su pripadnici Vojske Republike Srpske iz Trnova i Istočne Ilidže, a za taj zločin niko nikada nije odgovarao.

Tog dana ubijeni su: Risto /Mirko/ Anđić, Radmila /Marinko/ Bjelica, Tanja /Slavko/ Bjelica, Nenad /Dušan/ Golijanin, Stojanka /Petar/ Golijanin, Slavko /Radoslav/ Kenjić, Momčilo /Savo/ Krstović, Branko /Špiro/ Milić, Momir /Ilija/ Minić, Slaviša /Milenko/ Močević, Goran /Milenko/ Močević, Pero /Miloš/ Pavlović, Velimir /Relja/ Popović i Mirko /Mlađen/ Samardžija.

Stradali su i: Ranko /Dobrilo/ Samardžić, Vaso /Risto/ Sikima, Nikola /Dušan/ Sikimić, Aleksandar /Miloš/ Vidaković, Svetozar /Milinko/ Šešlija, Žarko /Savo/ Đogić i Đuro /Miloš/ Čančar.

Komentari 0
Povezane vijesti
PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja PSD „Treskavica“ Trnovo organizuje druženje za najmlađe sugrađane 6. maja
Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju Trnovo: Do 8. maja prijave za banjsku rehabilitaciju
Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe Arhimandrit Andrej: Čuvati sjećanje na poginule srpske vojnike i vojskovođe
Najčitanije
  • Građani traže pomoć zbog zmija
    23h 10m
    1
  • U subotu obustava saobraćaja na području Policijske uprave Istočno Sarajevo
    9h 3m
    0
  • Sjećanje na Icu - djevojčicu lavljeg srca
    12h 27m
    0
  • Foča: Službenik osumnjičen da je oštetio klijenta banke za 20.000 KM
    7h 56m
    0
  • Maturanti Srednjoškolskog centra „Istočna Ilidža“ posjetili Prebilovce (FOTO)
    10h 48m
    0