Обиљежава се 208 година од рођења Петра Другог Петровића - Његоша

13.11.2021. 09:27
0
ИЗВОР: Катера

Српски писац, црногорски владар и владика, према већини књижевних критичара и највећи српски пјесник, чија круна стваралаштва је драмски спјев "Горски вијенац" Петар Други Петровић - Његош рођен је на данашњи дан, 13. новембра 1813. године.

Он је био српски православни владика црногорски и брдски и поглавар Старе Црне Горе и Брда од 1830. до 1851. године. 

Његош је остао упамћен као веома харизматична и маркантна личност српске историје, и такође као дубоко просвијетљена мисаона фигура, о чему свједоче његови романи.

Рођен је у селу Његуши, близу Цетиња, као Радоје "Раде" Томов Петровић, а образовао се у неколико манастира у Црној Гори и постао је духовни и свјетовни вођа Црне Горе након смрти свог стрица Петра I.

Пошто је уклонио све почетне унутрашње противнике својој владавини, сконцентрисао се на уједињавање црногорских племена и успостављање централизоване државе. Увео је редовне порезе и низ нових закона да замијене оне које су његови претходници увели много прије њега.

Увођење пореза се показало врло непопуларним међу црногорским племенима и због тога је током његове владавине избило неколико буна. Његошева владавина је такође обиљежена сталним политичким и војним сукобом са Османским царством и његовим покушајима да прошири територију Црне Горе уз добијање безусловног признања од Високе порте.

Залагао се за ослобођење и уједињење свих Срба и био је спреман да се одрекне својих свјетовних власти зарад уједињења са Србијом.

Био је из породице која је Црној Гори више од сто година давала владике - монашко име је добио по стрицу, владици и владару Црне Горе Петру Првом, познатом и као Свети Петар Цетињски, који га је одредио за насљедника.

Његош је поштован као пјесник и филозоф, а најпознатији је по својој епској поеми "Горски вијенац", која се сматра за ремек-дјело српске и јужнословенске књижевности.

Друга његова важна дјела су "Луча микрокозма", "Огледало српско" и "Лажни цар Шћепан Мали". Као изразити српски родољуб, Његош у својим књижевним радовима скоро 200 пута спомиње Србе и српство.

Подигао је прву основну школу, а 1834. је основао штампарију. Притиснут болешћу, умро је 1851. у 38. години живота.

Сахрањен је у малој капели на Ловћену, коју су срушили Аустроугари у Првом свјетском рату.

Његови остаци су премјештени у Цетињски манастир, а потом у обновљену капелу 1925. године.

Капела је уз подршку југословенске владе 1974. замијењена Мештровићевим маузолејом.

Петра Другог Петровића Његоша је Митрополија Црногорско-приморска канонизовала и увела у ред светитеља као Светог митрополита Петра Другог Ловћенског Тајновидца, а овај светац се обиљежава 19. маја.

 

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО) Скандал у Црној Гори: Прекинут дерби за титулу због дивљања навијача (ВИДЕО)
Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ Земљотрес у Црној Гори, осјетио се и у БиХ
НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО НАТО је убио цијело мјесто и онда смо ушли у – НАТО
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    23h 51m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    22h 5m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    12h 20m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    19h 55m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    17h 53m
    0