Obilježava se 208 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića - Njegoša

13.11.2021. 09:27
0
IZVOR: Katera

Srpski pisac, crnogorski vladar i vladika, prema većini književnih kritičara i najveći srpski pjesnik, čija kruna stvaralaštva je dramski spjev "Gorski vijenac" Petar Drugi Petrović - Njegoš rođen je na današnji dan, 13. novembra 1813. godine.

On je bio srpski pravoslavni vladika crnogorski i brdski i poglavar Stare Crne Gore i Brda od 1830. do 1851. godine. 

Njegoš je ostao upamćen kao veoma harizmatična i markantna ličnost srpske istorije, i takođe kao duboko prosvijetljena misaona figura, o čemu svjedoče njegovi romani.

Rođen je u selu Njeguši, blizu Cetinja, kao Radoje "Rade" Tomov Petrović, a obrazovao se u nekoliko manastira u Crnoj Gori i postao je duhovni i svjetovni vođa Crne Gore nakon smrti svog strica Petra I.

Pošto je uklonio sve početne unutrašnje protivnike svojoj vladavini, skoncentrisao se na ujedinjavanje crnogorskih plemena i uspostavljanje centralizovane države. Uveo je redovne poreze i niz novih zakona da zamijene one koje su njegovi prethodnici uveli mnogo prije njega.

Uvođenje poreza se pokazalo vrlo nepopularnim među crnogorskim plemenima i zbog toga je tokom njegove vladavine izbilo nekoliko buna. Njegoševa vladavina je takođe obilježena stalnim političkim i vojnim sukobom sa Osmanskim carstvom i njegovim pokušajima da proširi teritoriju Crne Gore uz dobijanje bezuslovnog priznanja od Visoke porte.

Zalagao se za oslobođenje i ujedinjenje svih Srba i bio je spreman da se odrekne svojih svjetovnih vlasti zarad ujedinjenja sa Srbijom.

Bio je iz porodice koja je Crnoj Gori više od sto godina davala vladike - monaško ime je dobio po stricu, vladici i vladaru Crne Gore Petru Prvom, poznatom i kao Sveti Petar Cetinjski, koji ga je odredio za nasljednika.

Njegoš je poštovan kao pjesnik i filozof, a najpoznatiji je po svojoj epskoj poemi "Gorski vijenac", koja se smatra za remek-djelo srpske i južnoslovenske književnosti.

Druga njegova važna djela su "Luča mikrokozma", "Ogledalo srpsko" i "Lažni car Šćepan Mali". Kao izraziti srpski rodoljub, Njegoš u svojim književnim radovima skoro 200 puta spominje Srbe i srpstvo.

Podigao je prvu osnovnu školu, a 1834. je osnovao štampariju. Pritisnut bolešću, umro je 1851. u 38. godini života.

Sahranjen je u maloj kapeli na Lovćenu, koju su srušili Austrougari u Prvom svjetskom ratu.

Njegovi ostaci su premješteni u Cetinjski manastir, a potom u obnovljenu kapelu 1925. godine.

Kapela je uz podršku jugoslovenske vlade 1974. zamijenjena Meštrovićevim mauzolejom.

Petra Drugog Petrovića Njegoša je Mitropolija Crnogorsko-primorska kanonizovala i uvela u red svetitelja kao Svetog mitropolita Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca, a ovaj svetac se obilježava 19. maja.

 

 

 

Komentari 0
Povezane vijesti
NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO NATO je ubio cijelo mjesto i onda smo ušli u – NATO
Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO) Skandal u Crnoj Gori: Prekinut derbi za titulu zbog divljanja navijača (VIDEO)
Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH Zemljotres u Crnoj Gori, osjetio se i u BiH
Najčitanije
  • „Ako izađeš, bićeš zaklan“: Ispovijest Danila Beribake koji je preživio pakao Doborovoljačke ulice
    3h 23m
    6
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    2h 19m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    21h 4m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    18h 3m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    19h 15m
    0