Обиљежавање 30 година од Добровољачке 3. маја и на мјесту злочина

29.04.2022. 13:27
0
ИЗВОР: srna.rs

У Источном Сарајеву и федералном Сарајеву 3. маја биће обиљежено 30 година од злочина који су паравојне муслиманске формације извршиле над припадницима ЈНА у тадашњој сарајевској Добровољачкој улици, саопштио је помоћник министра за борачко-инвалидску заштиту Републике Српске Радомир Граонић.

Он је нагласио да да је током 2. и 3. маја 1992. године у Сарајеву убијен 31 припадник ЈНА, 71 рањен, док је 207 заробљено и мучено.

Граонић је на конференцији за новинаре у Бањалуци истакао да је 11 припадника ЈНА убијено 2. маја 1992. године када су бошњачке и хрватске паравојне формације "Зелене беретке", "Патриотска лига", МУП и Територијална одбрана напале Дом ЈНА и Команду Друге војне области у Сарајеву.

Према његовим ријечима, 3. маја 1992. године нападнута је колона ЈНА приликом мирног повлачење када је убијено јој девет припадника ЈНА, 26 рањено, 207 заробљено и одведено у сарајевске логоре.

- Правде за ове жртве и даље нема. Свједоци смо да је недавно Суд БиХ за злочин над осам припадника ЈНА који су стријељани у Великом парку у Сарајеву ослободио команданта Специјалне јединице /МУП-а такозване РБиХ/ Драгана Викића и остале одговорне, што показује да за српске жртве у правосудном систему БиХ нема адекватне сатисфакције - истакао је Граонић.

Он је подсјетио да је Тужилаштво БиХ 26. априла поново подигло оптужницу у случају "Добровољачка" којом је обухваћено 10 лица, истичући да остаје да се види какав ће бити исход овог судског поступка.

- Видјели смо да оно што је до сада било не даје нам наду да ће жртве доживјети сатисфакцију и да ће злочинци одговарати - истакао је Граонић.

Он је рекао да обиљежавање 30 година од злочина у Добровољачкој почиње 3. маја у 10.00 часова служењем парастоса за убијене припаднике ЈНА у цркви Великомученика Георгија у Миљевићима, у 10.40 часова планиран је полазак аутобуса у Добровољачку улицу у федерално Сарајево.

Граонић је рекао да ће се колона кретати правцем Враце-Грбавица-Скендерија-Добровољњачка улица, те да ће на овој дионици бити обустављен саобраћај у договору са МУП-ом Кантона Сарајево.

Према његовим ријечима, у 11.00 часова у Добровољачкој улици планирана је мирна шетња до мјеста до постоља гдје ће бити положено цвијеће и прислужене свијеће, док је у 11.50 часова планиран повратак у Источно Сарајево.

Граонић је рекао да је Одбор испоштовао све процедуре и добио одобрење за обиљежавање овог догађаја на мјесту страдања припадника ЈНА у Добровољачкој улици у Сарајеву.

Он је рекао да су за одлазак у Добровољачку улицу обезбијеђена четири аутобуса преживјелих учесника и грађана, те да очекује да ће овај скуп протећи мирно уз обезбјеђење Кантоналног МУП-а Сарајево.

Граонић је рекао да ће обиљежавању ових догађаја присуствовати највиши званичници Републике Српске, српски представници у заједничким институција БиХ, руководства општина и градова, чланова породица погинулих ЈНА из Србије, као и делегације невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата.

Он је додао да ће у оквиру обиљежавања помена јасеновачким жртавама у Доњој Градини у недјељу, 1. маја, у храму Светих апостола Петра и Павла у Козарској Дубици у 8.30 часова бити служена Света архијерејска литургија.

Граонић је рекао да ће програм бити настављен у Доњој Градини у 11.15 часова полагањем вијенаца и цвијећа на гробно поље Топлола, док је од 12.00 до 13.00 часова планиран парастос и помен жртвама усташког злочина на гробном пољу Храстови, док је у 13.00 часова планирано обраћање највиших званичника Републике Српске и Србије.

Он је рекао да је организатор ових догађаја Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова, а под покровитељством предсједника Републике Српске.

Коментари 0
Повезане вијести
Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а Сјећање на страдале – 25 година од НАТО бомбардовања РТС-а
Приказан филм о одбрани Српске Илиџе Приказан филм о одбрани Српске Илиџе
У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе У Српској морбилама заражена 44 лица, у Источном Сарајеву један случај заразе
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 17m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 35m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 2m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    12h 50m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 11m
    0