Obilježavanje 30 godina od Dobrovoljačke 3. maja i na mjestu zločina

29.04.2022. 13:27
0
IZVOR: srna.rs

U Istočnom Sarajevu i federalnom Sarajevu 3. maja biće obilježeno 30 godina od zločina koji su paravojne muslimanske formacije izvršile nad pripadnicima JNA u tadašnjoj sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, saopštio je pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić.

On je naglasio da da je tokom 2. i 3. maja 1992. godine u Sarajevu ubijen 31 pripadnik JNA, 71 ranjen, dok je 207 zarobljeno i mučeno.

Graonić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je 11 pripadnika JNA ubijeno 2. maja 1992. godine kada su bošnjačke i hrvatske paravojne formacije "Zelene beretke", "Patriotska liga", MUP i Teritorijalna odbrana napale Dom JNA i Komandu Druge vojne oblasti u Sarajevu.

Prema njegovim riječima, 3. maja 1992. godine napadnuta je kolona JNA prilikom mirnog povlačenje kada je ubijeno joj devet pripadnika JNA, 26 ranjeno, 207 zarobljeno i odvedeno u sarajevske logore.

- Pravde za ove žrtve i dalje nema. Svjedoci smo da je nedavno Sud BiH za zločin nad osam pripadnika JNA koji su strijeljani u Velikom parku u Sarajevu oslobodio komandanta Specijalne jedinice /MUP-a takozvane RBiH/ Dragana Vikića i ostale odgovorne, što pokazuje da za srpske žrtve u pravosudnom sistemu BiH nema adekvatne satisfakcije - istakao je Graonić.

On je podsjetio da je Tužilaštvo BiH 26. aprila ponovo podiglo optužnicu u slučaju "Dobrovoljačka" kojom je obuhvaćeno 10 lica, ističući da ostaje da se vidi kakav će biti ishod ovog sudskog postupka.

- Vidjeli smo da ono što je do sada bilo ne daje nam nadu da će žrtve doživjeti satisfakciju i da će zločinci odgovarati - istakao je Graonić.

On je rekao da obilježavanje 30 godina od zločina u Dobrovoljačkoj počinje 3. maja u 10.00 časova služenjem parastosa za ubijene pripadnike JNA u crkvi Velikomučenika Georgija u Miljevićima, u 10.40 časova planiran je polazak autobusa u Dobrovoljačku ulicu u federalno Sarajevo.

Graonić je rekao da će se kolona kretati pravcem Vrace-Grbavica-Skenderija-Dobrovoljnjačka ulica, te da će na ovoj dionici biti obustavljen saobraćaj u dogovoru sa MUP-om Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, u 11.00 časova u Dobrovoljačkoj ulici planirana je mirna šetnja do mjesta do postolja gdje će biti položeno cvijeće i prislužene svijeće, dok je u 11.50 časova planiran povratak u Istočno Sarajevo.

Graonić je rekao da je Odbor ispoštovao sve procedure i dobio odobrenje za obilježavanje ovog događaja na mjestu stradanja pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

On je rekao da su za odlazak u Dobrovoljačku ulicu obezbijeđena četiri autobusa preživjelih učesnika i građana, te da očekuje da će ovaj skup proteći mirno uz obezbjeđenje Kantonalnog MUP-a Sarajevo.

Graonić je rekao da će obilježavanju ovih događaja prisustvovati najviši zvaničnici Republike Srpske, srpski predstavnici u zajedničkim institucija BiH, rukovodstva opština i gradova, članova porodica poginulih JNA iz Srbije, kao i delegacije nevladinih organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je dodao da će u okviru obilježavanja pomena jasenovačkim žrtavama u Donjoj Gradini u nedjelju, 1. maja, u hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici u 8.30 časova biti služena Sveta arhijerejska liturgija.

Graonić je rekao da će program biti nastavljen u Donjoj Gradini u 11.15 časova polaganjem vijenaca i cvijeća na grobno polje Toplola, dok je od 12.00 do 13.00 časova planiran parastos i pomen žrtvama ustaškog zločina na grobnom polju Hrastovi, dok je u 13.00 časova planirano obraćanje najviših zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

On je rekao da je organizator ovih događaja Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske.

Komentari 0
Povezane vijesti
Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni Godina od masakra u Malom Orašju i Duboni
Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici Prošle 32 godine od mučkog ubistva vojnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici
Najčitanije
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    1h 1m
    0
  • Sjećanje na Milomira Janjića Zeku
    25m
    0
  • Fočanski svetac Budimir Sokolović - Dražin ispovjednik i Hristov mučenik
    21h 18m
    1
  • Hodočasnici iz Sokoca na Đurđevdan polaze na petnaesto poklonjenje moštima Svetog Vasilija Ostroškog
    15h 9m
    1
  • Godišnjica herojske pogibije pilota Milenka Pavlovića
    19m
    0