Обиљежавање Дана формирања Прве сарајевске механизоване бригаде

20.05.2021. 09:16
0
ИЗВОР: Катера

Борачка организација општине Источно Ново Сарајево обиљежиће данас 29 година од формирања Прве сарајевске механизоване бригаде.

На Војничком гробљу Враца у 11,00 часова биће служен парастос, а потом полагање цвијећа за 618 погинулих бораца ове бригаде.

У 11,45 часова испред мјесне заједнице Лукавица планирано је освјештавање Спомен-плоче за 38 погинулих бораца из ове мјесне заједнице.

Прва сарајевска механизована бригада била је у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске са сједиштем у Лукавици у касарни "Слободан Принцип Сељо" и "Славиша Вајнер Чича".

Кроз бригаду је прошло око 5.000 бораца, од којих је за Републику Српску 609 бораца и девет припадника Министарства унутрашњих послова дало  животе, док је сваки трећи борац једном или више пута рањаван.

Прву сарајевску моторизовану бригаду чинили су борци са срцем и мишићама, у чијим су тијелима тукли снага и одважност, хучали пркос и слободарство Грбавице и Враца, Требевића, Тилаве, Лукавице, Касиндола и Добриње.

Коментари 0
Повезане вијести
Година од масакра у Малом Орашју и Дубони Година од масакра у Малом Орашју и Дубони
Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици Прошле 32 године од мучког убиства војника ЈНА у Добровољачкој улици
У паклу Скендерије У паклу Скендерије
Најчитаније
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    3h 59m
    0
  • Сјећање на Миломира Јањића Зеку
    3h 23m
    0
  • Ходочасници из Сокоца на Ђурђевдан полазе на петнаесто поклоњење моштима Светог Василија Острошког
    18h 7m
    1
  • Годишњица херојске погибије пилота Миленка Павловића
    3h 17m
    0
  • У недјељу гусларско вече у Палама
    23h 44m
    2