Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО агресије

09.09.2021. 08:47
0
ИЗВОР: СРНА

У Источном Сарајеву данас ће бити обиљежен Дан сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Републици Српској током које је убијено најмање седам цивила, 46 бораца и пет људи на радној обавези, а употријебљен и осиромашени уранијум од чијих посљедице и даље умиру грађани.

Према програму обиљежавања, на мјесном гробљу Грлица у Источној Илиџи у 11.00 часова биће служен помен и положено цвијећа код споменика сестри и брату Радмили и Раденку Галинац који су били међу првим жртвама НАТО бомбардовања.

У храму Свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима у 11.30 часова биће служен парастос за све Србе убијене у НАТО агресији на Републику Српску, након чега је порти предвиђено обраћање званичника и умјетнички програм.

Обиљежавању ће присуствовати министар рада и борачко-инвалидске заштите Душко Милуновић и делегација Народне скупштине Републике Српске коју чине народни посланици Наташа Кулашинац и Саво Вулић.

Очекује се и долазак представника других институција Републике Српске, српских представника у институцијама БиХ, Града Источно Сарајево, као и општина - Пале, Источно Ново Сарајево, Источна Илиџа, Соколац, Источни Стари Град, Трново, Рогатица, Хан Пијесак, Фоча и Калиновик.

Овом догађају требало би да присуствују и припадници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, као и невладиних организација и удружења од јавног интереса проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске.

У НАТО бомбародвању, од 30. августа до 14. септембра 1995. године убијено је најмање седам цивила, 46 бораца и пет људи на радној обавези.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, рањен најмање 21 цивил и 98 бораца Војске Републике Српске /ВРС/.

Сестра и брат Радмила и Раденко Галинац били су једне од првих жртава НАТО агресије када их је 9. септембра 1995. године на срушеном мосту код Семизовца, код Сарајева, убио пилот НАТО авијације.

Територији Републике Српске током НАТО агресије бачено је више од 1.000 авио-бомби и крстарећих ракета, а употријебљен је и осиромашени уранијум од чијих посљедице и данас умиру грађани Српске.

У операцију "Намјерна сила" било је укључено више од 5.000 војника НАТО-а из 15 држава, 400 летјелица, укључујући 222 борбена авиона. Бачено је 1.026 бомби, од чега је 708 вођених, док је укупна тежина баченог експлозива око 10.000 тона.

Осим дејстава НАТО авијације, истовремено су дејствовале и Снаге за брза дејства са положаја на Игману, и то по циљевима у околини Сарајева.

Према подацима Центра, прво дејство НАТО авијације на ВРС је забиљежено 28. фебруара 1994. године. Ловци НАТО авијације су напали четири авиона ВРС, а тада су погинула три пилота ВРС.

Приликом бомбардовања положаја ВРС у околини Горажда, 11. априла 1994. године, погинула су три припадника ВРС.

У нападима НАТО-а на Републику Српску учествовале су, између осталих, САД, Велика Британија, Француска, Турска, Њемачка, Италија, Холандија и Шпанија.

Иницијатива за обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања покренута је у Андрићграду 26. августа 2018. године на приједлог Новинске агенције Републике Српске - СРНА.

Обиљежавање Дана сјећања организује Одбор Владе Српске за његовање традиције ослободилачких ратова. Скуп ће бити уприличен уз поштовање свих епидемиолошких мјера.

Коментари 0
Повезане вијести
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбардовања у Српској (ФОТО)
Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Источној Илиџи Обиљежавање Дана сјећања на жртве НАТО бомбардовања у Источној Илиџи
Одата почаст првим жртвама НАТО бомбадовања у Српској (ФОТО) Одата почаст првим жртвама НАТО бомбадовања у Српској (ФОТО)
Најчитаније
  • „Ако изађеш, бићеш заклан“: Исповијест Данила Берибаке који је преживио пакао Доборовољачке улице
    6h 48m
    9
  • Распоред богослужења за васкршње празнике у Источном Сарајеву и Сарајеву
    5h 44m
    0
  • НАТО авиони на Свјетски дан медија, прије 25 година, срушили зграду ТВ Нови Сад
    21h 28m
    0
  • Нормализован саобраћај на магистралном путу Фоча-Гацко
    22h 40m
    0
  • Посљедњи кондоров лет
    19h 13m
    0