Обиљежавање дана сјећања на жртве усташког злочина у Доњој Градини

01.05.2022. 12:16
0
ИЗВОР: srna.rs

У Спомен-подручју "Доња Градина" код Козарске Дубице почело је обиљежавање Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у Независној Држави Хрватској (НДХ) у концентрационом логору Јасеновац.

На гробном пољу "Тополе" у Спомен-подручју "Доња Градина" положени су вијенци за више од 700.000 Срба,  Рома, Јевреја и антифашиста који су мучки убијени у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Вијенце су положили предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, премијер Српске Радован Вишковић, српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и председавајући Савјета министара Зоран Тегелтија, те предсједник Србије Александар Вучић.

Вијенце су положиле и делегације Јеврејске и Ромске заједнице из Републике Српске и Србије, бивши логораши из Другого свјетског рата из Српске и Србије, посланици у Народној скупштини Републике Српске, прдставници Српске у заједничким институцијама БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, дипломатског кора и потомци жртава.

Према програму обиљежавања, остале присутне званице су положиле по једну ружу.

На гробном пољу "Храстови" потом је почео  помен српским, јеврејским и ромским жртвама мучки убијеним у јасеновачком систему хрватских концентрационих логора.

Помен српским жртвама служе његово преосвештенство епископ бањалучки Јефрем и свештеници Српске православне цркве. Након помена српским жртава биће прочитане јеврејска и ромска молитва.

Обиљежавању присуствују  и делегације Народне скупштине Републике Српске, министри у Влади Републике Српске, представници Српске у институцијама БиХ, невладиних организација проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата и потомци жртава.

Ту су и високе званице из Србије, међу којима су Ивица Дачић, те министри Александар Вулин, Дарија Кисић Тепавчевић.

Присутни су и представници дипломатског кора у БиХ, амбасадор Србије Александар Ђорђевић, представници кинеске Амбасаде, те представници Трећег пјешадијског (Република Српска) пука Оружаних снага БиХ.

Свечано су постројени кадети Војне и Полицијске академије Србије и почасна једница Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Доња Градина је највеће стратиште у систему концентрационих логора "Јасеновац", који је формиран у августу 1941. године, непосредно након проглашења Независне Државе Хрватске.

Тривић:  У школама развијати свијест о српском страдању

Веома је важно да се у школама развија свијест о страдању српског народа да се то никада не заборави и да се више не догоди, рекла је министар просвјете просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић која је данас у Спомен-подручју "Доња Градина" отворила изложбу ученичких радова о страдању у усташком логору Јасеновац.

-Ово показује да наши ученици имају свијест о томе колико је све то било погубно за српски народ, колико су била велика страдања, а сама експресија дјечијег поимања тог злочина види се у радовима, схваћено је на прави начин - рекла је Тривићева новинарима у Козарској Дубици.

Она је истакла значај изложбе јер су ученици основих и средњих школа дректно учествовали на ликовном и литерарном конкурсу Републичког педагошког завода и Јавне установе "Доња Градина" да би се сјетили свих невиних жртава страдалих у усташком геноциду у Другом свјетском рату.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић је рекао да је на конкурс стигло неколико стотина радова и да је комисија имала велики посао.

Он је навео да се ових дана говори о страдању у усташком логору Јасеноовцу, те подсјетио да је српски народ страдао и у Јадовну, Пребиловцима, Броду на Дрини, Крагујевцу, Краљеву, на Сајмишту.

-Чини ми се да нема нигдје већег мјеста на простору у Републици Српској и Србији гдје није било сличних страдања - рекао је Дамјановић, комеје драго да се ученици све више одазивају на конкурс.

Тема конкурса била је "Сјећање на невино страдале жртве у концентрационом логору Јасеновац".

 

 

Коментари 0
Повезане вијести
Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО) Годишњица усташког злочина у селу Газиводе код Подграба (ФОТО)
Сјећање на жртве усташких злочина у селима паљанске општине Сјећање на жртве усташких злочина у селима паљанске општине
Будисављевићева спасила петоро дјеце из породице Јерини Будисављевићева спасила петоро дјеце из породице Јерини
Најчитаније
  • Данас обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    5h 7m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    18h 4m
    0
  • Мирном шетњом у Добровољачкој улици обиљежене 32 године од злочина
    2h 18m
    1
  • Мушкарац се запалио испред суда (ВИДЕО)
    16h 26m
    0
  • У понедјељак обиљежавање Дана одбране Илиџе
    18h 40m
    3