Обиљежавање годишњице одбране Војковића, Грлице и Крупца

04.08.2024. 08:24
0
ИЗВОР: katera.news

Општинска борачка оранизација „Илиџански борац“ обиљежава годишњицу одбране  Војковића, Грлице и Крупца.

Обиљежавање ће почети Светом литургијом и парастосом за погинуле и умрле борце у 9.00 часова у Цркви Светог свештеномученика Петра Дабробосанског у Војковићима.

Након тога, планирано је полагање цвијећа испред Спомен-капеле и пријем породица погинулих бораца, саопштено је из ОБО „Илиџански борац“.

Полагање цвијећа у Грлици, Црквицама и Кули биће уприличено у 10.00 часова.

Обиљежавање се наставља касније тог дана спортским активностима, a финална утакмица породица биће одиграна у 19.30 часова у СЦ Војковићи.

У 18.00 часова биће играна утакмица за треће мјесто породица, док ће сениори у 18.40 играти за треће мјесто.

„Крос одбране“ ће се одржати у 19.00 часова.

У Спортском центру Војковићи у 20.10 часова биће одиграна финална утакмица у малом фудбалу, а након тога, у 21.00 часова почеће ревијални програм у оквиру којег  ће бити додијељена признања и захвалнице.

Овим ће биће завршено обиљежавање културно-спортске манифестације "4. август - да се не заборави".

У одбрани Војковића, Грлице и Крупца од напада такозване Армије БиХ 4. августа 1992. године погинуло је седам припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске, док је 14 рањено.

Напад на Војковиће, Грлицу и Крупац почео је у раним јутарњим часовима 4. августа 1992. године, а само захваљујући херојској борби становника ових насеља спријечена је намјера припадника такозване Армије БиХ да заузму Илиџу и крену према Палама.

Одбраном ове територије сачувана је комплетна Сарајевско-романијска регија, али и Република Српска, јер је Илињача имала стратешку позицију са које се вршила контрола и штитила прва линије одбране Илиџе.

Коментари 0
Повезане вијести
У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО) У ОШ „Петар Петровић Његош“ обиљежен Дан српског јединства (ФОТО)
Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО) Топоним српског страдања - Јасеновац (ФОТО)
Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источној Илиџи Данас округли сто под називом “Вјера, слобода, умјетност и страдање у 20. вијеку” у Источн...
Најчитаније
  • Ратна стаза Зековића с Романије
    10h 56m
    1
  • Шкипине са Пала стечено знање у Црвеном крсту одвело путем љекара
    9h 38m
    0
  • Због алкохола два пута хапшен возач из Источног Новог Сарајева
    8h 6m
    0
  • Лице из Пала ухапшено због сумње да је починило преваре и утају
    9h 27m
    1
  • Кулина: Све више дјеце има говорно-језичке сметње
    6h 36m
    0