Обиљежен дан библиотеке Матице Српске

28.04.2022. 20:19
0
ИЗВОР: srna.rs

У Новом Саду данас је одржана свечана академија поводом Дана Библиотеке Матице српске, најстарије српске националне библиотеке и прве јавне научне институције тог типа у Србији, на којој је речено да је намјера да у наредним годинама буде изграђен нови објекат за потребе ове библиотеке.

Предсједник Покрајинске владе Игор Мировић рекао је да се у Библиотеци чувају четири милиона публикација на српском и на више од сто других језика, а неке од њих спадају у ред најстаријих и најдрагоценијих књига српског језика, што изазива дивљење и најдубље поштовање.

Он је навео да је данас министру културе и информисања у Влади Србије Маји Гојковић уручио Меморандум да би се што прије приступило изградњи новог објекта Библиотеке Матице српске.

- Намера нам је да у наредним годинама заједничким средствима Владе Србије, Покрајинске владе и Града Новог Сада буде изграђен нов објекат за потребе Библиотеке Матице српске, величине готово 12.000 метара квадратних. У њему ће бити смештено више стотина хиљада књига које се сада чувају у недовољно одговарајућим условима - истакао је Мировић.

Гојковићева је рекла да Библиотека Матице српске скоро два вијека чува и његује књижевни фонд од непроцјењивог значаја за српски културни и национални идентитет.

- Захваљујући само томе, колики је допринос ова установа имала у опстанку српског народа у често турбулентним и тешким временима, Библиотека је с пуним правом постала једна од стожерних тачака наше целокупне културе - истакла је Гојковићева.

Управник Библиотеке Матице српске Селимир Радуловић рекао је на академији да су искушења савременог човјека све већа, те да су људи заборавили на значај књиге.

Предсједник Матице српске Драган Станић истакао је да је Библиотека Матице велико светилиште књиге.

За владику бачког Иринеја Матица српска је са својом библиотеком институција од националног значаја, а Матица и Епархија бачка биле су и остале цјелина.

На свечаној академији је професору Љиљани Пешикан Љуштановић, историчару књижевности, уручена награда "Златна књига Библиотеке Матице српске".

Свечаној академији одржаној у Матици српској присуствовали су и чланови Покрајинске владе, представници града Новог Сада, установа културе, као и друге званице. 

Коментари 0
Повезане вијести
Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА Обиљежавање 32 године од злочина над припадницима ЈНА
Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест Скренути пажњу јавности на Паркинсонову болест
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    17h 37m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    15h 51m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    13h 41m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    6h 6m
    0
  • Република Српска добила нови Изборни закон
    16h 56m
    0