Obilježen dan biblioteke Matice Srpske

28.04.2022. 20:19
0
IZVOR: srna.rs

U Novom Sadu danas je održana svečana akademija povodom Dana Biblioteke Matice srpske, najstarije srpske nacionalne biblioteke i prve javne naučne institucije tog tipa u Srbiji, na kojoj je rečeno da je namjera da u narednim godinama bude izgrađen novi objekat za potrebe ove biblioteke.

Predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da se u Biblioteci čuvaju četiri miliona publikacija na srpskom i na više od sto drugih jezika, a neke od njih spadaju u red najstarijih i najdragocenijih knjiga srpskog jezika, što izaziva divljenje i najdublje poštovanje.

On je naveo da je danas ministru kulture i informisanja u Vladi Srbije Maji Gojković uručio Memorandum da bi se što prije pristupilo izgradnji novog objekta Biblioteke Matice srpske.

- Namera nam je da u narednim godinama zajedničkim sredstvima Vlade Srbije, Pokrajinske vlade i Grada Novog Sada bude izgrađen nov objekat za potrebe Biblioteke Matice srpske, veličine gotovo 12.000 metara kvadratnih. U njemu će biti smešteno više stotina hiljada knjiga koje se sada čuvaju u nedovoljno odgovarajućim uslovima - istakao je Mirović.

Gojkovićeva je rekla da Biblioteka Matice srpske skoro dva vijeka čuva i njeguje književni fond od neprocjenjivog značaja za srpski kulturni i nacionalni identitet.

- Zahvaljujući samo tome, koliki je doprinos ova ustanova imala u opstanku srpskog naroda u često turbulentnim i teškim vremenima, Biblioteka je s punim pravom postala jedna od stožernih tačaka naše celokupne kulture - istakla je Gojkovićeva.

Upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović rekao je na akademiji da su iskušenja savremenog čovjeka sve veća, te da su ljudi zaboravili na značaj knjige.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić istakao je da je Biblioteka Matice veliko svetilište knjige.

Za vladiku bačkog Irineja Matica srpska je sa svojom bibliotekom institucija od nacionalnog značaja, a Matica i Eparhija bačka bile su i ostale cjelina.

Na svečanoj akademiji je profesoru Ljiljani Pešikan Ljuštanović, istoričaru književnosti, uručena nagrada "Zlatna knjiga Biblioteke Matice srpske".

Svečanoj akademiji održanoj u Matici srpskoj prisustvovali su i članovi Pokrajinske vlade, predstavnici grada Novog Sada, ustanova kulture, kao i druge zvanice. 

Komentari 0
Povezane vijesti
Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava Prije 26 godina srušen Žeželjev most preko Dunava
Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina Mirnom šetnjom u Dobrovoljačkoj ulici obilježene 32 godine od zločina
Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj Obilježavanje 32 godine od zločina u Dobrovoljačkoj
Najčitanije
  • U paklu Skenderije
    23h 13m
    13
  • Raspored bogosluženja za vaskršnje praznike u Istočnom Sarajevu i Sarajevu
    21h 57m
    0
  • Saobraćaj u prekidu zbog udesa na putu Foča-Gacko, sedam lica povrijeđeno
    16h 42m
    0
  • NATO avioni na Svjetski dan medija, prije 25 godina, srušili zgradu TV Novi Sad
    13h 41m
    0
  • Normalizovan saobraćaj na magistralnom putu Foča-Gacko
    14h 53m
    0