Обиљежен Дан фочанских бригада Војске Републике Српске

08.04.2023. 13:10
0
ИЗВОР: srna.rs

Полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа испред централног споменика погинулим српским борцима и цивилима, у Фочи је данас обиљежен Дан фочанских бригада Војске Републике Српске - 8. април.

Пламен грађанског рата, у којем се распала Југославија, Фочу је захватио 8. априла 1992. године, а Борачка организација овај датум обиљежава као Дан фочанских бригада и дан одбране Фоче.

На данашњи дан прије 31 годину српски народ у Фочи био је приморан да се оружано супротстави покушају наоружаних муслиманских група да овладају градом, а оружани сукоби су, подсјећају из Борачке организације, почели, нападом "зелених беретки" на брдо Ћеловину изнад Фоче.

Напад је лако одбијен, а град је ослобођен за девет дана, односно 17. априла, када су српске јединице протјерале муслиманске војнике из насеља Доње Поље према Горажду.

Предсједник Предсједништва Борачке организације Фоча Срђан Станковић наводи да никада неће заборавити своје погинуле саборце.

- Споменик ће заувијек бити овдје и док смо живи, а вјероватно и покољења послије нас, обиљежаваће овај датум и све остале важније датуме из одбрамбено-отаџбинског рата. Наша бригада је позната у цијелој Републици Српској - навео је Станковић.

Он је подсјетио да се, одлуком Скупштине Борачке организације, Дан фочанских бригада свечаном академијом обиљежава сваке јубиларне године, а осталих година полагањем цвијећа и прислуживањем свијећа.

Према подацима једног од ратних команданата Новака Паприце, који је учествовао у изради монографије погинулих бораца, у рату је у борби погинуло 319 фочанских бораца, на другим ратиштима погинуо је 31 војник поријеклом из Фоче, а још се трага за једним несталим борцем, док је цивилних жртава рата на српској страни у Фочи било 148.

Коментари 0
Повезане вијести
Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића Пронађено беживотно тијело Драге Танасковића
Часно и храбро војевање фочанских бригада Часно и храбро војевање фочанских бригада
Најчитаније
  • У суботу обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    14h 54m
    0
  • Сјећање на Ицу - дјевојчицу лављег срца
    18h 18m
    0
  • Фоча: Службеник осумњичен да је оштетио клијента банке за 20.000 КМ
    13h 47m
    0
  • Јереј Видак Вујадиновић - Дјечак
    5h 24m
    0
  • У Средњој школи „28. јуни“ одржан округли сто о значају и заштити менталног здравља (ФОТО)
    5h 5m
    0