Обиљежен Дан општине Гацко и 79 година од устанка у Другом свјетском рату

06.06.2020. 15:20
0
ИЗВОР: gacko.rs.info

Данас је у Брљеву код Гацка обиљежен Дан општине Гацко и 79 година од устанка у Другом свјетском рату, али ове године без традиционалних манифестација.

Обиљежавање је почело изношењем заставе на брдо Гат које је било зборно мјесто устаника. Након тога услиједило је служење парастоса и полагање цвијећа које су на спомен обиљежје страдалим устаницима положили представници општине Гацко, Борачке организације Гацко, као и представници МЗ Брљево.

Свештеник Автовачке парохије, Миодраг Вртикапа позвао је мјештане да никада не забораве славне претке и своју прошлост.

-Сабрали смо се код спомен обиљежја подигнутог Радоици Перишићу и свим војсковођама који су се борили и пострадали за крст часни и за своју вјеру православну. Они су створили све ово што данас имамо и треба да их се увијек молитвено сјећамо. Ако заборавимо наше славне и честите претке и прошлост, каква ће нам онда бити будућност- ријечи су свештеника Вртикапе упућене окупљеном народу.

Слика

Замјеник начелника општине Гацко, Радоица Антуновић, истакао је да ове године славимо у другачијим околностима, скромно и достојанствено и без великих манифестација како је било ранијих година.

-Окупили смо се код спомен обиљежја нашим јунацима, дали им помен и положили цвијеће и уз скромно послужење ћемо се дружити и сабрати. Све ово што се дешавало претходних мјесеци донијело нам је и доста доброг, што се осјећа у народу. Пробудило је у нама истинску солидарност и саборност и надам се да ће ово изаћи на добро и боље будуће дане- рекао је Антуновић.

Предсједник Мјесне заједнице Брљево, Обрен Николић, каже да је 6. јун у широј јавности прилично неопажен датум, али за Гацко и Гачане изузетно значајан.

-Устанак подигнут на овај дан, слободно могу рећи, да је био устанак за опстанак. И ове године, трагом наших предака застава је изнешена и завијорила се на брду Гат у част попа Перишића и свих његових устаника. Искрено се надам да ћемо наићи на разумијевање Општине Гацко и Борачке организације и до наредне године на Гату поставити крст у част страдалим устаницима- рекао је Николић.

Поводом Дана општине Гацко, вечерас у 19 часова у старој цркви Свете Тројице биће служено празнично вечерње богослужење.

Коментари 0
Повезане вијести
У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса У Гацку 28, а у Билећи двије пријаве штете након зељотреса
Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку Огромна стијена се докотрљала до породичне куће у Гацку
Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ Одбојкашице из Гацка освојиле Куп БиХ
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    12h 7m
    0
  • Крађа у Палама
    10h 25m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    6h 52m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    9h 40m
    0
  • Требињски гениje Вук Јанковић ријешио математички проблем стар 58 година
    6h 40m
    3