Обиљежена 31 година од сусрета бораца два корпуса

24.06.2023. 21:32
0
ИЗВОР: srna.rs

У мјесту Мишићи, код Модриче, вечерас је обиљежена 31 година од сусрета бораца Првог крајишког и Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске приликом пробоја Коридора 1992. године.

Служен је парастос и положено цвијеће код споменика погинулим борцима са овог подручја, који су животе изгубили у овој и другим биткама.

Некадашњи замјеник команданта Другог батаљона Прњаворске лаке пјешадијске бригаде Милорад Живковић рекао је да су борци ове јединице поносни исходом битке за ослобађање Коридора, у којој је брањено право на живот Срба у западном дијелу Републике Српске.

- Повод за операцију `Коридор` била је смрт 12 беба у бањалучком породилишту, због чега је била света обавеза бораца да ослободе пролаз према Србији, како поново не би страдали невин људи, а нарочито тек рођена и нерођена дјеца - рекао је Живковић.

Некадашњи замјеник команданта батаљона Војске Републике Српске у Скугрићу Богдан Поповић подсјетио је да је падом Модриче, крајем маја 1992. године, једина слободна веза са Добојем била преко Требаве.

Он је подсјетио да су битке почеле 24. и 25. јуна 1992. године, а да су се 26. јуна сусрели борци два корпуса и ослободили путну комуникацију која је названа "Коридор живота".

Поповић је пробој Коридора назвао и симболом јединства српског народа, који је у борби са тада надмоћнијим непријатељем осујетио намјеру да се Република Српска разбије на два дијела.

Начелник општине Модрича Јовица Радуловић рекао је да је ослобађањем Коридора удахнут живот Републици Српској, због чега је обавеза садашњих и будућих генерација да обиљежавају ову операцију и да се сјећају страдалих у једној од најважнијих битака у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да је пробојем Коридора спријечена гетоизација српског народа.

Некадашњи припадник Војне полиције Првог корпуса Војске Републике Српске Миленко Самарџић из Бањалуке рекао је да су вођене жестоке борбе за пробој Коридора у којима је страдао и рањен велики број бораца, али је Коридор пробијен и да су спојени западни и источни дио Републике Српске.

- Били смо срећни што је формиран Коридор који је значио живот Србима у Посавини и западном дијелу Републике Српске и Српске Крајине - рекао је Самарџић новинарима.

Централна прослава обиљежавања 31 године од пробоја Коридора биће одржана сутра на Дугој Њиви код Модриче.

Коментари 0
Повезане вијести
Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
Кладионичарске преваре узеле маха Кладионичарске преваре узеле маха
Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите Пред празнике почела исплата права из система дјечије заштите
Најчитаније
  • Вуковцима бесплатно полагање возачког испита
    9h 25m
    5
  • Бесплатни прегледи коже у Источном Сарајеву
    9h 7m
    0
  • Калдесићи Онтарио замијенили Источним Сарајевом
    10h 1m
    3
  • Још један авио-превозник покренуо летове из БиХ
    23h 42m
    0
  • Прелиминарна ранг–листа за додјелу студентских стипендија Општине Источна Илиџа
    6h 56m
    0