Обиљежена крсна слава храма Преображења Господњег у Пофалићима

19.08.2022. 13:01
1
ИЗВОР: srna.rs

Светом литургијом, ломљењем славског колача и литијом, храм Преображења Господњег у сарајевском насељу Пофалићи обиљежио је данас крсну славу - Преображење Господње.

Свету литургију служио је архијерејски намјесник сарајевски Чедо Ћуреиновић као изасланик Његовог високопреосвештенства митрополита дабробосанског Хризостома.

Архијерејски намјесник сарајевски Чедо Ђуреиновић рекао је новинарима да овај храм највише посјећују људи из Источног Сарајева, као и да годишње буде тек једно до два вјенчања.

- Богослужење посјећује мало људи, што потврђује да у овом граду има мало Срба. Углавном долазе људи из Источног Сарајева и других мјеста који су се одавде одселили и долазе на богослужења из неких личних осјећања или обавезе - навео је Ђуреиновић. 

Саво Пољчић рекао је да је и прије рата долазио на прославу крсне славе храма Светог Преображења Господњег у Пофалићима и да се некада коло водило до Долац Малте, што из садашње перспективе дјелује невјероватно.

- Каква су времена, добро је и ово данас. Добро је да се народ окупља, а некада је овдје, у Сарајеву живјело много Срба. Долазили су и из околних мјеста, од Пала, Рогатице, Вишеграда, до Кисељака, Зенице – истакао је Пољчић, који се 2002. године вратио у своју кућу у Блажују у општини Илиџа, додајући да тренутно нема проблема са комшијама.

Први барјак око Храма обнио је Александар Бабић.

Слава Храма Преображења Господњег у Сарајеву ове године окупила је многе вјернике који су у рату и након ратног прогона морали да напусте Сарајево.

Слика

Фото: srna.rs

Храм Светог Преображења је 8. септембра 1940. године освештао Његова светост патријарх српски Гаврило, уз присуство бројних владика, 50 свештеника, високих званица и 50.000 вјерника. Од тада је сваке године у том храму прослављано Преображење као храмовна крсна слава.

Пројекат цркве првобитно је био намијењен за изградњу српске православне цркве у Сплиту, али је искориштен за изградњу овог храма.

Храм је током посљедњег рата у БиХ знатно оштећен, те је у послијератном периоду почела обнова крова и поправке, а 2004. године и ново живописање унутрашњости.

Обнова храма Светог Преображења Господњег је вршена у етапама, а данас се ова црква сматра једним од најљепших храмова у Дабробосанској епархији.

Од краја па само до 2016. године десило се више од 40 напада на ову цркву. Већина напада остала је неријешена, а починиоци су прошли некажњено.

Српска православна црква /СПЦ/ сутра ће обиљежити празник Преображења Господњег, који је посвећен сјећању на догађај Христовог преображења на гори Тавор, када он најављује своје страдање и славу.

На Преображење се први пут у години износи и благосиља нови род грожђа, а вјеровање је да се уз овај празник преображава читава природа, најављујући тако скори долазак јесени.

Коментари 1
  • Generic placeholder image
    Dragan D. 19.08.2022. 17:56
    Slava Bogu Gospodu i današnjem Prazniku !
    Molim političare (sangradskog i opštinskog nivoa) iz vladajuće strukture, kada prisustvuju bogosluženju da se ne šetkaju i vrpolje. Ometaju običan narod u molitvi. Bilo je i smjernih, gore navedenih.
Повезане вијести
Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан Најстарији Србин у Бихаћу Чедо Бањац прославио Јовањдан
Треба ли славу славити у ресторану? Треба ли славу славити у ресторану?
Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу Стара црква на Башчаршији прославила крсну славу
Најчитаније
  • Више од двије деценије од срамне арбитраже за Добрињу
    15h 30m
    0
  • Крађа у Палама
    13h 48m
    0
  • Радник пао са зграде, тешко повријеђен
    10h 15m
    0
  • Са тржишта повучена женска торба из "Пепка"
    13h 3m
    0
  • Аутобус слетио у провалију код Макарске (ВИДЕО)
    6h 24m
    0