Обиљежена слава Храма Светог великомученика Георгија у Миљевићима

16.11.2022. 14:22
0
ИЗВОР: katera.news

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом служио је данас Свету архијерејску литургију у Храму Светог Георгија у насељу Миљевићи у Источном Новом Сарајеву, поводом храмовне славе - Ђурђица.

Митрополит Хризостом нагласио је да је овај светитељ страдао због исповиједања вјере у Исуса Христа, те да је због тога примјер хришћанског војника.

Он је, у бесједи након служења Свете архијерејске литургије, рекао да вјерници свете мученике, као Светог Георгија, славе, не само због страдања, него и због позадине мучеништва и свега онога што уз мучеништво долази.

Славски колач сломљен је у Храму, а кум овогодишње храмовне славе био је градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић.

 

Ћосић је рекао да сваки човјек који има могућност треба да буде уз свој народ када прославља велике празнике.

уди који су вијековима били везани за Сарајево данас су овдје у Источном Сарајеву и светионик који их највише окупља јесте Српска православна црква, а томе данас свједочи присуство великог броја вјерника – рекао је он.

Начелник Источног Новог Сарајева Јован Катић преузео је кумство за наредну годину и нагласио да се Храм Светог Георгија у Миљевићима развијао упоредо са овом општином.

- На велику радост и ове године је као и до сада, на литургији велики број вјерника. Посебно сам везан за овај храм јер је ово моја парохија, тако да је велико задовољство што сам добио прилику да кумујем и будем домаћин сљедеће храмовне славе - рекао је Катић.

Храм Светог великомученика Георгија у Миљевићима грађена је по узору на Стару сарајевску православну цркву и, осим централног олтара посвећеног овом светитељу, има два споредна олтара посвећена Светом свештеномученику Петру Дабробосанском и Светом мученику Вукашину.

СПЦ данас обиљежава празник преноса моштију Светог Георгија, у народу познат као Ђурђиц.

Свети Георгије је веома поштован у српском народу и слави се два пута годишње - 16. новембра као празник преношења моштију светитеља - Ђурђиц, и 6. маја, када се обиљежава дан његове смрти - Ђурђевдан.

Коментари 0
Повезане вијести
Света тајна Јелеосвећења у Цркви Светог Георгија у Миљевићима Света тајна Јелеосвећења у Цркви Светог Георгија у Миљевићима
Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања Митрополит Хризостом: Вријеме поста, молитве и духовног размишљања
Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи Митрополит Хризостом сутра служи у манастиру Озерковићи
Најчитаније
  • Сутра обустава саобраћаја на подручју Полицијске управе Источно Сарајево
    21h 54m
    0
  • Хуманитарна група „Вукови“ покренулa хуманитарну акцију за породицу Чечар са Пала
    20h 8m
    0
  • У току средњошколски хуманитарни базар у Источном Сарајеву (ФОТО)
    17h 58m
    0
  • Власника воле више од себе: Топ 10 раса паса који су љековити за душу и мисли
    10h 23m
    0
  • У уторак бесплатни прегледи дојке у Источном Старом Граду
    15h 56m
    0